Annons

Varför höjs pensionsåldern i Sverige?

Varför ska pensionen ligga på hälften i jämförelse med många grannländer, samtidigt som den ständigt försämras, frågar sig Rune Jakobsson.
Insändare • Publicerad 8 juni 2021
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
I andra sammanhang talas det om att löner måste hänga med kostnadsutvecklingen. Gör pensionen det, undrar skribenten.
I andra sammanhang talas det om att löner måste hänga med kostnadsutvecklingen. Gör pensionen det, undrar skribenten.Foto: Henrik Montgomery/TT

Att folk blir allt äldre nämns som orsak till att höja pensionsåldern från den redan högsta inom EU. För att inte tala om att garantipensionen är bland den lägsta tänkbara. Ja, jämför vi med tidigare pensionssystem så får vi väl gå tillbaka till 1940-talet om vi räknar levnadskostnader.

Och varför ska pensionen ligga på hälften i jämförelse med många grannländer, samtidigt som den ständigt försämras? Vem talar för pensionärerna som drabbas? I andra sammanhang talas det om att löner måste hänga med kostnadsutvecklingen. Gör pensionen det?

”Vårt nuvarande pensionssystem talar väl inte för att någon bryr sig särskilt mycket om pensionärerna.”
Annons

Och hur är verkligheten med pensionsåldern nu? Den är väl i stort sett frivillig uppåt. Här är ju många som jobbar efter förmåga uppemot 80-årsåldern. Varför talas det inte om det? Ska vi styras i detalj uppifrån? Och varför säger inget parti detta i valdebatterna i så fall?

Däremot finns det många som sitter på sina förmånliga anställningsförmåner som betalas med våra skattepengar. Detta måste vi sätta stopp för, sa vår dåvarande statsminister 1989. Men hur mycket har egentligen vår regering att säga till om? Eller bestämmer arbetsmarknadens parter det viktigaste?

Vårt nuvarande pensionssystem talar väl inte för att någon bryr sig särskilt mycket om pensionärerna. ATP-systemet hade vi inte längre tid än nuvarande pensionssystem, och vi har inte börjat utreda något nytt system ännu. Kanske beror det på att marknadens krafter är nöjda med det billigaste pensionssystemet, där någon styr hur det går för Sverige och att vi ska satsa på aktier. Har det verkligen gått så illa för Sverige de senaste 30 åren som vårt pensionssystem givet utfall på?

Rune Jakobsson

Annons
Annons
Annons
Annons