Annons

Varför är det så svårt för er att enas om skolan?

Inga kronor och ören ska sätta stopp för att Ulricehamns kommun ska ha en förskola/skola som kan leva upp till den viktiga frågan om att alla barn/ungdomar ska lyckas efter sina förutsättningar, skriver En besviken förälder.
Insändare • Publicerad 8 juni 2021
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Så som skolan ser ut i dag i kommunen är inget politikerna kan vara stolta över. Jag skulle nästan säga att skolan faller fritt, skriver insändaren.
Så som skolan ser ut i dag i kommunen är inget politikerna kan vara stolta över. Jag skulle nästan säga att skolan faller fritt, skriver insändaren.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Jag vet inte i vilken ände jag ska börja, men för ett tag sedan hade jag en dialog med Nya Ulricehamn via deras Facebooksida angående Ulricehamns förskola och skola. Nya Ulricehamn tycker det är svårt att få till en bred överenskommelse angående förskola/skola, men hur svårt kan det vara?

Vad är det viktigaste i skolan? Jo, att ge våra barn/ungdomar kunskap för att senare komma ut i arbetslivet och bli självständiga. Alltså är skolan en väldigt viktig plattform. Så varför är det så svårt att vara eniga om en sådan enkel fråga, för skolan behöver inte vara vänster, höger eller mittemellan, utan skolan behöver bara fokusera på en sak – att alla barn/ungdomar klarar av skolgången efter sina förutsättningar och behov.

Annons

Givetvis ska våra barn/ungdomar trivas och må bra under skoltiden, det hoppas jag att alla partier är eniga om. Så vad är det då som hindrar er från att ha en samsyn på hur skolan ska utvecklas? Är det ekonomin som hindrar er från att vara eniga? Är då inte skolan så pass viktig för er så att ni kan enas om vad den får kosta?

”Som skolan ser ut i dag i kommunen är inget ni kan vara stolta över.”

För mig är det en självklarhet att skolan måste få kosta. Inga kronor och ören ska sätta stopp för att Ulricehamns kommun ska ha en förskola/skola som kan leva upp till den viktiga frågan om att alla barn/ungdomar ska lyckas efter sina förutsättningar. Så nästa gång ni träffas och pratar om hur skolan ska ta nya tag för att få en skola ni kan vara stolta över, så ta av er partikavajen och samarbeta med varandra.

Så som skolan ser ut i dag i kommunen är inget ni kan vara stolta över. Jag skulle nästan säga att skolan faller fritt. Då syftar jag på Lärarförbundets ranking, som är ett ganska lätt verktyg för att se hur skolan funkar, med utbrända lärare efter för hög arbetsbelastning och många elever med underkända betyg. Lärare som hellre åker till grannkommunen för att de erbjuds både bättre lön och bättre arbetsmiljö, men de problemen är ju ganska lätt att åtgärda.

För våra barn och ungdomar som behöver extra hjälp och anpassningar så är skolan väldigt dålig på att agera och skyndsamt sätta in den hjälp som behövs. Följderna kan bli katastrofala med depression och problematisk skolfrånvaro.

Har eleven hamnat i en sådan situation krävs det stora insatser, och då är det inte skolan som kan hjälpa eleven, utan vården och psykiatrin, och det är hemskt att barn/ungdomar mår så dåligt för att skolan inte hjälper till.

Sveriges kommuner och regioner kom nyligen med en rapport om hur antalet besök på BUP hade ökat med elva procent under åren 2017–2020. Så nu är det verkligen dags att satsa på våra barn och ungdomar, för inga elever ska må dåligt för att skolan inte fungerar som den ska. Nu är det upp till er att ta ansvar och se till att skolan/förskolan får en rejäl satsning. Det ska inte falla på oenighet eller på ekonomi, och det behöver hända nu. Skolan måste få en långsiktig plan och som står sig oavsett vilka partier som har fått flest röster.

En besviken förälder

Annons
Annons
Annons
Annons