Annons

Vad kostar en vårdkö på 100 000 personer?

Svar till Stefan Svensson (KD) angående överskott i regionens budget.
INSÄNDARE • Publicerad 27 november 2021
Detta är en insändare i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Prioritera de 100 000 personer som väntar på vård framför ett överskott i regionens budget, menar Helén Eliasson (S), oppositionsregionråd.
Prioritera de 100 000 personer som väntar på vård framför ett överskott i regionens budget, menar Helén Eliasson (S), oppositionsregionråd.Foto: Magnus Neideman / SvD / TT

På regionfullmäktiges senaste sammanträde hanterades regionens tilläggsbudget och vi socialdemokrater yrkade på att de avsevärda belopp som regeringen avsatt för att hantera konsekvenserna av pandemin faktiskt används och delas ut till sjukhusen.

Personalen i sjukvården har dragit ett oerhört tungt lass under pandemin för att hantera den ökade belastningen beroende på covid-patienter. Annan sjukvård har fått stå tillbaka med ökade köer som följd. Det är över 100 000 personer som väntar på besök eller vård i regionen. Men köer är tyvärr inget nytt, redan innan pandemin var köerna mycket långa.

Annons

Den socialdemokratiskt ledda regeringen har gett regionen ett statsbidrag på 670 miljoner kronor för att minska köerna men bara runt 10 miljoner av dessa har delats ut till de egna sjukhusen. Det mesta av pengarna sparas centralt men det köps också dyr privat vård.

”Det är människor som skulle kunna ha varit på jobbet, sluppit att äta mediciner och behandlas för besvär som borde ha varit åtgärdade. Förutom den rent ekonomiska aspekten så är det naturligtvis också djupt orättfärdigt att låta människor stå i en vårdkö med allt vad det innebär när det egentligen är helt onödigt.”

Stefan Svensson ondgör sig i Ulricehamns Tidning 20/11 över att vi faktiskt vill använda dessa statsbidrag till det de är avsedda till och menar att ett stort ekonomiskt resultat är viktigare än personalens förutsättningar. Frågan till Stefan blir då vad han tror att en vårdkö på 100 000 personer i Västra Götalandsregionen gör med samhällsekonomin? Det är människor som skulle kunna ha varit på jobbet, sluppit att äta mediciner och behandlas för besvär som borde ha varit åtgärdade. Förutom den rent ekonomiska aspekten så är det naturligtvis också djupt orättfärdigt att låta människor stå i en vårdkö med allt vad det innebär när det egentligen är helt onödigt.

Oavsett vad Stefan och Kristdemokraterna än må anse och tro så är regionen inte avsedd att generera vinst utöver vad som är nödvändigt för en ekonomi i balans - regionens uppgift är i det här fallet att ta ansvar för sina invånare. De har all rätt att ställa krav på att få vård i tid, detta borde Stefan och den övriga styrande minoriteten betänka innan de ger sig in debatter som de inte är utrustade att hantera.

Regionen har just nu ett överskott på 2 700 miljoner kronor att i det läget inte använda dessa pengar för att minska köerna, ge personalen rimliga arbetsvillkor och stoppa besparingar och personalnedskärningar på sjukhusen, det är oansvarigt på riktigt!

Helén Eliasson, (S), Oppositionsregionråd

Annons
Annons
Annons
Annons