Annons

Utred möjligheten till gratis elevfrukost

Vi Socialdemokrater vill utreda möjligheten att erbjuda gratis frukost på skolorna i Ulricehamns kommun. Det skriver tre lokala företrädare för partiet.
Debatt • Publicerad 20 november 2021
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Frukost för alla. Det vill Socialdemokraterna i Ulricehamn utreda. För lugnare, smartare och lärande elever.
Frukost för alla. Det vill Socialdemokraterna i Ulricehamn utreda. För lugnare, smartare och lärande elever.Foto: OLA TORKELSSON / TT

Frukosten är en av dagens viktigaste huvudmål. Forskningen visar att elever som äter frukost ökar i koncentrationsförmåga, blir smartare och dessutom lugnare.

Forskning visar även att det inte bara är skolresultaten som förbättras utan studien visar på mindre stök, mobbing, skolk samt att bruket av tobak, alkohol och droger minskar. Något som vi Socialdemokrater tycker är högprioriterat.

Annons

Andra kommuner i Sverige erbjuder frukost med goda resultat. Även skolor i Andra länder såsom Usa har infört det här.

Alla elever i våra skolor äter utav olika anledningar inte frukost. En del försover sig, en del har föräldrar som inte har råd med ordentlig frukost eller inte förstår nyttan av en hälsosam och balanserad frukost. Därför har vi skrivit en motion som ska utreda möjligheten att erbjuda gratis frukost i Kommunens alla skolor.

Vi socialdemokrater anser att om eleverna samlas till en rofylld frukost tillsammans är det en bra start på dagen.

I Ulricehamns kommun är vi inte förskonade från problem med både måluppfyllelse och stök på våra skolor. Om det är så att jämnare intag utav mat kan förbättra våra elevers skolmiljö och prestation tycker vi Socialdemokrater att detta är viktigt. Vi har frukost på en del av våra skolor. Vi har även frukost till självkostnadspris på en del av våra skolor. Som ett led i en jämställd skola tycker vi att det ska erbjudas gratis frukost på alla skolor så att alla elever får samma förutsättning att klara skolgången.

I motionen inkluderar vi även Tingsholmsgymnasiet som är en frivillig skola eftersom det är viktigt för oss att eleverna där får så goda förutsättningar som möjligt att slutföra sin studietid med godkända betyg så att man kan gå ut i arbete eller läsa vidare på högskola eller universitet. Barnen och ungdomarna är Ulricehamns framtid-självklart ska vi ge dem en bra start i livet.

Tillsammans bygger vi ett starkare Ulricehamn.

Anna-Karin Anttila Sellberg (S), ersättare Kommunstyrelsen

Jenny Kvist, tillförordnad ordförande Åsundens S-kvinnor

Tommy Mårtensson (S), ersättare Kommunstyrelsen

Annons
Annons
Annons
Annons