Annons

Usel hantering av nya pensionsregler

Varför ändrar man pensionsförutsättningarna retroaktivt? undrar Kjell Johansson, ordförande för PRO Södra Älvsborg.
insändare • Publicerad 8 april 2023
Detta är en insändare i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
200 000 svenskar får ett års extra maxskatt efter pension, skriver Kjell Johansson, ordförande för PRO Södra Älvsborg.
200 000 svenskar får ett års extra maxskatt efter pension, skriver Kjell Johansson, ordförande för PRO Södra Älvsborg.Foto: Henrik Montgomery/TT

En person som var 66 år och gick i pension i fjol hade planerat och undersökt hur stor pensionen blev. Sedan höjde riksdagen pensionsåldern – och nu får personen betala 2 500 kronor mer i skatt varje månad. Anledningen är att personen är född "fel" år. Totalt får cirka 200 000 personer födda 1957 och 1959 nu ett års extra maxskatt. Ansvariga för beslutet vägrar förklara varför.

Den nya lagstiftningen blir ett dråpslag för många som är födda 1957 och inte hade en chans att planera (ändra) inför de förändrade skattereglerna. Innan beslutet fanns det absolut ingen information om detta hos Pensionsmyndigheten.

Annons

Den information som jag har hittat var att den som fyller 65 år under 2023 skulle få det förhöjda grundavdraget 2023. Nu är det ändrat men den som har tagit ut sin pension kan inte ändra sig. Varför ändrar man pensionsförutsättningarna retroaktivt?

Efter riksdagens beslut kommer pensionärer som är födda 1957 och tagit ut sin pension 2023 inte att få sänkt skatt, det vill säga det förhöjda grundavdraget, på sin pension förrän det år man fyller 67 år. Det blir i stället ett extra år med maxskatt, som de får som hade tagit ut sin tjänstepension innan riksdagen beslutade att ändra förutsättningar för pensionsåldern. Varför ändrar Riksdagen förutsättningarna med retroaktiv verkan? När man har börjat ta ut sin tjänstepension går det inte att pausa eller avbryta den.

”PRO i Västsverige kräver en övergångsregel för personer som är födda 1957-1959.”

Att fatta ett sådant Riksdagsbeslut känns rättsvidrigt. Har riksdagen ingen konsekvensanalys som underlag innan man fattar sina beslut. Det jag fått höra är att riksdagen har blivit tagen på sängen av konsekvensen för 57:orna. Men man gör inget för att kompensera 57:orna.

Plötsligt får de som är födda fel år en förhöjd skatt på samma sätt som skedde när riksdagen genomförde jobbskatteavdragen och pensionärerna blev straffbeskattade. Skatten är fortfarande inte jämställd om man har pension eller har ett lönearbete.

PRO får många frågor från nyblivna pensionärer om varför man blir straffbeskattad. Några pensionärer säger att det känns som jag har fått en extra skatt som jag är skyldig att betala.

PRO i Västsverige kräver en övergångsregel för personer som är födda 1957-1959. Vi anser att riksdagen har skött pensionsfrågan uruselt och måste ändra reglerna så att man vet vilka förutsättningar som gäller när man blir pensionär.

Kjell Johansson

ordförande, PRO Södra Älvsborg

Annons
Annons
Annons
Annons