Annons

Unionen: Vi har inte råd med en feg klimatpolitik

Att ta klimatfrågan på allvar innebär också att värna svenska företags konkurrenskraft och att skapa fler och bättre jobb i Sverige. Det skriver företrädare för fackförbundet Unionen.
debatt • Publicerad 11 februari 2023
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Svenska företag har räknat med en hög svensk ambition på klimatområdet och har gjort investeringar efter det, skriver företrädare för fackförbundet Unionen i sin debattartikel.
Svenska företag har räknat med en hög svensk ambition på klimatområdet och har gjort investeringar efter det, skriver företrädare för fackförbundet Unionen i sin debattartikel.Foto: Alessandra Tarantino

En av mänsklighetens viktigaste frågor och största ansvar är klimatfrågan. Den kräver förändringar och nya lösningar som inte känner några nationsgränser.

Svenska företag har räknat med en hög svensk ambition på klimatområdet och en politik därefter. Det är utifrån det scenariot investeringar har gjorts, och planeras. Vi pratar om gigantiska satsningar från näringslivet, med målet att använda den senaste tekniken för att skapa hållbara lösningar som svarar mot en hög klimatambition. Det är också affärsmässigt rätt att göra dessa investeringar när hela världen behöver ställa om. Och självklart tjänar hela samhället på det.

Annons

Att ta klimatfrågan på allvar innebär också att värna svenska företags konkurrenskraft och att skapa fler och bättre jobb i Sverige. Försämras förutsättningarna för företag och möjligheten att planera långsiktigt i Sverige, minskar också viljan att investera här och då riskerar vi jobbflytt till andra länder.

”Teknikskiften kostar, men att bromsa in har aldrig varit ett alternativ, det har inte minst historien utvisat.”

Unionen menar att det är ett ansvar för politiken att främja en sund och effektiv klimatomställning. Det finns många exempel på att branscher gynnas skattemässigt, så varför skulle inte staten bära ett ansvar även när det gäller industrins omställning – när målet är till nytta för oss alla och de nya jobben dessutom stannar i Sverige?

Politiska beslut som inte gynnar omställningen motarbetar därför både företagen och deras anställda. Vi har helt enkelt inte råd med en feg klimatpolitik. Teknikskiften kostar, men att bromsa in har aldrig varit ett alternativ, det har inte minst historien utvisat.

Klimatfrågan är inte en värderingsfråga utan en överlevnadsfråga. Starka företag liksom fler och bättre jobb är en del av detta. Eftersom social trygghet går hand i hand med den gröna omställningen. Utan det ena får vi inte heller det andra.

Anna Anderzén, regionordföranden Unionen Sjuhall

Martin Linder, ordförande Unionen

Annons
Annons
Annons
Annons