Annons

Undersköterskor: Jobb varannan helg i äldreomsorgen får fler att lämna yrket

Varför kan ni som beslutar aldrig lyssna på personalen? frågar sig en grupp undersköterskor inom äldreomsorgen.
insändare • Publicerad 9 september 2023
Detta är en insändare i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Det handlar inte om att vi inte vill jobba helger, för det är vi vana vid. Däremot inte så ofta som varannan helg”, skriver en grupp undersköterskor.
”Det handlar inte om att vi inte vill jobba helger, för det är vi vana vid. Däremot inte så ofta som varannan helg”, skriver en grupp undersköterskor.Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Nu har det alltså hänt igen! Äldreomsorgspersonalen tvingas att jobba varannan helg.

Vi känner oss helt överkörda. Sist det hände var när det infördes ”Hälsosamma scheman” för några år sedan. Det var så ohälsosamt så man bara ville gråta. Det medförde då att många sa upp sig och flera gick tidigare i pension än de hade tänkt sig och nu kommer det att upprepas igen.

Annons

Varför kan ni som beslutar aldrig lyssna på personalen? Kan ni inte tänka lite framåt istället och försöka få personalen att trivas och stanna kvar i en redan mycket ansträngd situation? Det finns flera par där båda jobbar inom vården som inte kommer att kunna lösa sitt familjeliv utan tvingas säga upp sig, eftersom det inte finns barnomsorg kvällar/helger. Det handlar inte om att vi inte vill jobba helger, för det är vi vana vid. Däremot inte så ofta som varannan helg. Vi vill fortsätta leva och kunna ha meningsfull fritid med släkt och vänner. Hur är det möjligt att ni tror detta leder till något bra? Det här kommer att leda till fler uppsägningar och mer sjukfrånvaro.

”Det finns fortfarande många som brinner för sitt omsorgsarbete, men det tär på oss och snart ger vi upp.”

Det finns fortfarande många som brinner för sitt omsorgsarbete, men det tär på oss och snart ger vi upp. Äldreomsorgen är på väg utför. Visa i stället intresse för er personal och kom ut på arbetsplatserna för diskussion mot bättre mål. Vi är många som har bra idéer men ni måste lyssna på oss! Här kommer några förslag som på längre sikt garanterat blir billigare med färre sjukskrivningar, nöjdare och effektivare personal som stannar kvar och fler som vill utbilda sig till undersköterska:

• Jobba 80-85 procent med bibehållen heltidslön.

• Höjd OB-ersättning på kvällar och helger.

• Högre friskvårdsbidrag.

• Fortsätta jobba var tredje helg.

Kom igen nu! Visa att ni lyssnar och värnar om en bra äldreomsorg i framtiden också.

Besvikna undersköterskor

Annons
Annons
Annons
Annons