Annons

Undersköterska: Varför får äldreomsorgen aldrig kosta något?

Obekväma tider med dålig ersättning och inbeordring på lediga dagar. Arbetsförhållandena inom äldreomsorgen gör att det kommer bli ännu svårare att rekrytera personal i framtiden, skriver en undersköterska i sin insändare.
insändare • Publicerad 12 september 2023
Detta är en insändare i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
De fantastiska äldre som bor på våra boenden och har hjälp av hemtjänsten har byggt upp vår kommun, skriver insändarskribenten.
De fantastiska äldre som bor på våra boenden och har hjälp av hemtjänsten har byggt upp vår kommun, skriver insändarskribenten.

Behöver vi någon äldreomsorg i Sverige idag? Svaret på den frågan känns självklar för de allra flesta. Att få hjälp och känna sig trygg när man blir gammal och inte längre klarar sig själv är inte bara viktigt- det är livsavgörande.

Men för kommunpolitikerna i Ulricehamn verkar svaret på den frågan tveksamt.

Annons

För om det nu vore självklart med en fungerande äldreomsorg, hur kommer det sig då att man aldrig är beredd att låta det kosta pengar?

De fantastiska äldre som bor på våra boenden och har hjälp av hemtjänsten har byggt upp vår kommun. De har uppfostrat, utbildat och tagit hand om oss. Vad får de som tack för det? De blir lämnade som på förvaring på våra äldreboenden.

Med kronisk underbemanning i våra verksamheter, dåliga löner, scheman som tar bort både återhämtning och fritid så står vi nu med personal som är på bristningsgränsen. När personalen går under, vem ska ta hand om våra äldre då?

”Brukaren i fokus” är våra verksamheters värdegrund, och visst ska det vara så men fokus på en frisk och glad personal är minst lika viktigt!

Att arbeta nio-timmars arbetspass med 30 minuter rast, obekväma arbetstider med knapp ersättning, arbete varannan helg, inbeordring på lediga dagar, nattpersonal som måste varva dagarbete med nattarbete för att få ut sina timmar och ständig underbemanning. Detta är verkligheten för oss som arbetar inom äldreomsorgen i Ulricehamns kommun. Här går inte utvecklingen längre framåt utan bakåt.

Med dålig personalhälsa ökar sjukskrivningarna och uppsägningarna. Personalbristen kommer att stiga ännu mer.

”Låt personalens åsikter bli hörda och respekterade! Det är dags att äldreomsorgen börjar prioriteras.”

En stressad och underbemannad arbetssituation leder även till att våra brukare inte får det de betalar för eller har rätt till! Tiden att ta hand om våra äldre finns inte. Att de inte får hjälp med sin hygien, sina dagliga aktiviteter och bestyr ger dem knappast en meningsfull vardag eller ett värdigt liv.

Vad skulle då förbättra vår arbetssituation?

• Natten får tillbaka sina pass om tio timmar, detta ger dem fler timmar vilket gör att de inte behöver arbeta lika många dag- eller kvällspass för att få ihop sina timmar. Det underlättar även för dagpersonalen som då kan arbeta kväll och sedan dag dagen efter och ändå få sin dygnsvila.

• Arbete var tredje helg istället för varannan. Detta ger mer frihet för personalen i planering, främjar privatlivet och ökar återhämtningen!

Annons

• Ökat antal personer i grundbemanningen. Vi klarar inte längre av att ständigt vara kort om personal.

Låt personalens åsikter bli hörda och respekterade! Det är dags att äldreomsorgen börjar prioriteras.

Undersköterska i Ulricehamns kommun

Annons
Annons
Annons
Annons