Annons

Ulricehamn misslyckas på punkt efter punkt

Vi kan i längden inte förlita oss på att aktieutdelningar ska betala maten till barnen i skolan, skriver Klas Redin.
Debatt • Publicerad 13 juni 2020
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Nya Ulricehamn slog på stora trumman i valrörelsen och lovade insatser i skolan. Än så länge lyser förslagen med sin frånvaro, skriver Klas Redin.
Nya Ulricehamn slog på stora trumman i valrörelsen och lovade insatser i skolan. Än så länge lyser förslagen med sin frånvaro, skriver Klas Redin.Foto: Henrik Montgomery/TT

Under de senaste åren har Ulricehamns kommun haft en hög tillväxt och en låg arbetslöshet som skapat förutsättningar att utveckla kommunen i positiv riktning. Grunden för denna utveckling har varit en stabil ekonomi.

2019 gjorde Ulricehamns kommun ett fortsatt gott ekonomiskt resultat, drygt 55 miljoner kronor, men närmare hälften av överskottet utgjordes av reavinster och utdelningar. Och vi kan i längden inte förlita oss på att aktieutdelningar ska betala maten till barnen i skolan.

Annons

Vad som är än mer bekymmersamt är att kommunen inte når upp till ens hälften av de 21 mål som kommunfullmäktige slagit fast. Det är en rejäl försämring av måluppfyllelsen på bara några år. De kanske allvarligaste målen som kommunen inte klarar av att leva upp till är att fler elever i årskurs 6 ska få godkända betyg och att andelen gymnasieelever med grundläggande behörighet att studera vidare ska öka. Här misslyckas tyvärr kommunen.

”Det allvarligaste är att skolresultaten går åt helt fel håll.”

Den minnesgode kommer ihåg den massiva och spetsiga kritik som särskilt Nya Ulricehamn riktade mot det tidigare styret i allmänhet och Socialdemokraterna i synnerhet.

Nya Ulricehamn slog på stora trumman i valrörelsen och lovade införa tvålärarsystem, se över lönepolitiken för lärare och rektorer, återinföra resursskolor samt skjuta till mer pengar till läromedel.

Dessutom ska en lojalitetsbonus införas för att värna trogna medarbetare inom förskolan och skolan. Listan kan göras än längre på alla de förslag som utlovades från partiet. Allt för att höja skolresultaten.

Än så länge lyser förslagen med sin frånvaro. Men det allvarligaste är att skolresultaten går åt helt fel håll. Dessutom hör Socialdemokraterna signaler om att lärare och pedagoger som hade förhoppningar om att Nya Ulricehamn skulle infria sina löften börjar misströsta.

Lärare behöver inga politiker som slår på stora trumman med ihåliga löften – de behöver möjlighet att få utföra sitt arbete med vetskap om att utfärdade löften hålls. Så skapar vi stabilitet och stärker skolan långsiktigt.

Klas Redin (S), biträdande oppositionsråd

Annons
Annons
Annons
Annons