Annons

Ulricehamn bör höja skatten för skolans skull

Det behövs inte ett högt betyg i matematik för att konstatera att det behövs mer pengar till en skola om den skall nå de mål som satts upp, nationellt och lokalt, skriver Peter.
Insändare • Publicerad 29 juni 2021
Detta är en insändare i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Vi har sett otaliga gånger att barn exempelvis blir nekade en nödvändig elevassistent på grund av resursbrist eller att det inte finns tillräckligt med stöd i ämnet matematik, påpekar insändaren.
Vi har sett otaliga gånger att barn exempelvis blir nekade en nödvändig elevassistent på grund av resursbrist eller att det inte finns tillräckligt med stöd i ämnet matematik, påpekar insändaren.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Styret i kommunen menar att det behövs mer pengar till skolan. Moderaterna är helt frågande. Skolan i Ulricehamn har inte fått samma resurser som genomsnittet i övriga landet, vi har en mycket stor kommun med många småskolor och behoven av stöd är gissningsvis samma som i övriga landet.

Men trots att behoven finns nekas elever det stöd de behöver då pengarna inte räcker till. Vi har sett otaliga gånger att barn exempelvis blir nekade en nödvändig elevassistent på grund av resursbrist eller att det inte finns tillräckligt med stöd i ämnet matematik för att alla skall kunna dra åt samma håll, oavsett de hinder som kan finnas.

Annons

Det behövs inte ett högt betyg i matematik för att konstatera att det behövs mer pengar till en skola om den skall nå de mål som satts upp, nationellt och lokalt. Men Moderaternas Wiktor Öberg menar att det "kastas pengar på skolproblemet utan att det löst sig" och att det egentligen inte är ett ekonomiskt problem utan ett organisatoriskt problem (UT 22/6).

”Trots att behoven finns nekas elever det stöd de behöver då pengarna inte räcker till.”

År efter år får skolan och övriga kommunen order från kommunledningen att spara en procent av tillsatt budget för att hitta effektiviseringar. Det är inte möjligt hur länge som helst – särskilt inte när elever står i kö för att få det stöd som de enligt lag har rätt till. Så hur menar Wiktor Öberg att skolan skall klara av att ge alla elever en utbildning som heter duga samt rätt stöd för dem med behov? Besparingar igen? Jag tycker att Öberg och Moderaterna är ytterst blinda inför problemen.

Om det krävs 25–40 miljoner för att skolan i Ulricehamns kommun skall nå upp till landets genomsnitt, är det då inte hög tid att höja skatten med ynka 50 öre? Det gör nog de flesta gladeligen om de visste att pengarna gick till våra barn i skolan.

Men om principerna är viktigare än barnen, gå då istället med på att mötas halvvägs. Skyttegravskrig finns ingen anledning till – kompromissa! Och varför inte börja med att skrota ett av de två betalda oppositionsposterna som Moderaterna fick – före valet var det två oppositionsposter totalt, men 2019 krävde M att få sin del höjd till två stycken.

Peter, skattebetalare och förälder i Ulricehamns kommun

Annons
Annons
Annons
Annons