Annons

Ulricehamn behöver fler övervakningskameror

Forskning visar att kameraövervakning har effekt, dels som förebyggande åtgärd men också för polisen att samla bevisning och klara upp fler brott, skriver Wiktor Öberg (M).
Insändare • Publicerad 27 oktober 2020
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Nu är det dags att kommunen tar sitt ansvar, genom att i tätt samarbete med polisen och andra berörda parter ta fram en plan för var vi behöver trygghetskameror i kommunen, skriver Wiktor Öberg.
Nu är det dags att kommunen tar sitt ansvar, genom att i tätt samarbete med polisen och andra berörda parter ta fram en plan för var vi behöver trygghetskameror i kommunen, skriver Wiktor Öberg.Foto: Audun Braastad

Att vi i dag ser en brottslighet i våra städer som blir allt grövre och allt vanligare borde inte ha undgått någon. Ulricehamn är tyvärr inget undantag. Allt fler känner sig osäkra och undviker att röra sig fritt, särskilt under kvällar och nattetid.

En åtgärd är fler trygghetskameror. Forskning visar att kameraövervakning har effekt, dels som förebyggande åtgärd men också för polisen att samla bevisning och klara upp fler brott.

”Kriminella ska inte tillåtas dominera det offentliga rummet.”
Annons

Kameraövervakning kanske inte förhindrar alla brott, men den har en viss preventiv verkan, samtidigt som vanligt folk känner sig säkrare när man vet att man är övervakad. Att ökad kameraövervakning kan innebära inskränkningar i den privata integriteten är vi väl medvetna om. En noggrann avvägning ska därför göras i varje enskilt fall.

Kriminella ska inte tillåtas dominera det offentliga rummet och utsätta vanliga människor för otrygghet, oreda och i värsta fall brott. Det om något är en begränsning av vår frihet.

Moderaterna i Ulricehamn anser att vi inte längre kan fortsätta blunda för detta växande problem. Nu är det dags att kommunen tar sitt ansvar, genom att i tätt samarbete med polisen och andra berörda parter ta fram en plan för var vi behöver trygghetskameror i kommunen.

Wiktor Öberg (M), kommunstyrelsens 2:e vice ordförande, Ulricehamns kommun

Annons
Annons
Annons
Annons