Annons

Traditioner bryts i Tvärred när skolavslutningen flyttas till skolgården

Signaturen Farmor Asta undrar över beslutet att Tvärreds skola planerar att ha sin sommaravslutning på skolgården i stället för i kyrkan. ”Att ta tillvara traditioner och behålla strukturer är viktigt i vårt samhälle och framförallt viktigt för våra unga”, skriver hon i sin insändare.
insändare • Publicerad 28 maj 2022
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
En skolavslutning ska vara ett vackert, högtidligt, ja nästan ett magiskt minne att ta med sig i framtiden, skriver signaturen Farmor Asta. Bilden är från skolavslutningen i Tvärreds kyrka 2015.
En skolavslutning ska vara ett vackert, högtidligt, ja nästan ett magiskt minne att ta med sig i framtiden, skriver signaturen Farmor Asta. Bilden är från skolavslutningen i Tvärreds kyrka 2015.Foto: Leif Fjellström

En långvarig tradition som nu ser ut att brytas då någon i skolledningen beslutat att skolavslutningen i år ska ske på skolgården. Är beslutet förankrat hos den ansvarige för sektor lärande i Ulricehamn? Har övriga rektorer i Ulricehamn samma åsikt? Ska alla skolor ha sin avslutning på skolgården eller är det specifikt för Tvärreds skola?

Tidigare år, förutom pandemiåren, har barnen gått i led från skolan till kyrkan, sommarklädda, glada och sett fram emot det långa sommarlovet. Min mor, jag själv, mina barn och nu mina barnbarn har upplevt samma sak, det kallas en mångårig tradition, något som skolans beslutsfattare borde känna ödmjukhet inför. Att ta tillvara traditioner och behålla strukturer är viktigt i vårt samhälle och framförallt viktigt för våra unga.

Annons

I vårt land har vi demokrati, men i skolans värld kan en person ta ett beslut utan att hörsamma föräldrarnas protester vilket tyder på bristande lyhördhet, förmynderi eller översittarfasoner.

Som farmor har det varit ett nöje att höra barnens sommarsånger i kyrkan där alla är välkomna och alla får plats.

”Att få avsluta skolåret i denna historiska byggnad som finns tillgänglig mitt ibland oss är en ynnest, något som de krigsdrabbade barnen i Europa endast kan drömma om. En skolavslutning ska vara ett vackert, högtidligt, ja nästan ett magiskt minne att ta med sig i framtiden.”

Föräldrarna har fått en inbjudan där det står att de är varmt välkomna till skolgården för en ceremoni men övriga besökare nämns inte, min tolkning är att vi som farmor och farfar inte längre är välkomna till skolavslutningen.

Kyrkan är perfekt som samlingsplats vid skolavslutningen. Den är ljus, rymlig, en vacker kyrka med välkomponerade färger och textilier. Miljön är lugn och stämningsfull, ger ett avstressat och rofyllt intryck.

Kyrkan är mångsidig, bland annat rymmer den mycket kulturhistoria, till exempel klockan som kommer från den rivna gamla kyrkan nere vid Åsunden. Träskulpturer på väggen som ingen vet hur många århundraden de funnits i gamla kyrkan. Barnen får ett stycke kulturhistoria med sig från ceremonin, det borde skolledningen ta till sig, det är också en form av undervisning. Att få avsluta skolåret i denna historiska byggnad som finns tillgänglig mitt ibland oss är en ynnest, något som de krigsdrabbade barnen i Europa endast kan drömma om. En skolavslutning ska vara ett vackert, högtidligt, ja nästan ett magiskt minne att ta med sig i framtiden. Skolavslutning på en, i värsta fall regnig skolgård, ligger på en betydligt lägre nivå och kommer sannolikt inte stanna kvar i minnet någon längre tid.

Finns det ingen rimlig förklaring till byte av lokal, är det önskvärt att ompröva ett dåligt och illa genomtänkt beslut.

Farmor Asta

Annons
Annons
Annons
Annons