Annons

Ta hand om naturen

Publicerad 11 augusti 2020
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Tar vi naturen för given blundar vi lätt för de utmaningarna som finns. Risken finns att vi försent inser hoten, påpekar skribenterna.
Tar vi naturen för given blundar vi lätt för de utmaningarna som finns. Risken finns att vi försent inser hoten, påpekar skribenterna.Foto: Darko Vojinovic

Den här sommaren är vi ovanligt många som njutit av vår vackra natur. Och visst är det underbart att upptäcka alla vackra och hälsosamma miljöer som finns bakom knuten här i Sjuhärad, resten Västra Götaland eller för den delen Småland? Det är lätt att ta naturen för given i vårt land, med vår gamla fina allemansrätt. Men det finns stora utmaningar.

Skogsbruket behöver bli mer hållbart, kalhyggena slår mot såväl natur, djurliv som människa. Därför är det viktigt att stötta en övergång till mer hyggesfritt skogsbruk. Med miljöpartiet i regering har staten börjat satsa på detta i en del av de skogarna staten äger, men det behöver bli betydligt vanligare.

Annons

Det storskaliga jordbruket är förödande för artrikedom och biologisk mångfald. Därför är det så viktigt att både privatpersoner, det offentliga och privata företag köper ekologiskt. Framförallt finns det några riktiga värstingprodukter som är väldigt viktiga att köpa ekologiskt. Potatis, kött och mejeriprodukter till exempel.

”Det är dags att skärpa regelverket för vattenskotrar.”

Strandskyddet hotas – när det borde vara tvärtom. Miljöpartiet vill värna strandskyddet och en natur för alla. För oss är det självklart att Sverige inte ska gå vägen med mer inhägnad och inlåst mark för några få välbärgade att njuta av själva.

Nedskräpning med produkter som tar hundratals eller tusentals år att bryta ner är ett stort problem på många håll. Varför inte ta med en extra påse när du är ute i naturen, för att göra en god gärning och plocka upp skräp från slarvpellar som inte själva kan plocka upp efter sig?

Våra insjöars och kusters miljö hotas av vattenskotrarnas utbredning. Såväl fiskens livsmiljö tar allvarlig skada för att inte tala om de olyckor som nu sker allt oftare med vårdslösa förare. Det är dags att skärpa regelverket för vattenskotrar. Regeringen har nu tagit initiativ till ett förarbevis och en vidare översyn av regelverket. De senaste årens kaos kan inte fortsätta.

Tar vi naturen för given blundar vi lätt för de utmaningarna som finns. Risken finns att vi försent inser hoten. För oss gröna är det självklart att värna naturen här och nu.

Emma Nohrén, ordförande Miljöpartiet Västra Götaland

Ulrika Frick, regionråd Miljöpartiet

Annons
Annons
Annons
Annons