Annons

Sverigedemokraterna: Mer väderberoende elproduktion är inte lösningen

Centerpartiet har medverkat till många av de beslut som gör att Sveriges elmarknad ser ut som den gör idag, menar företrädare för Sverigedemokraterna i sin insändare.
Insändare • Publicerad 30 juni 2024
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
På sikt behövs nya kärnkraftsreaktorer, skriver företrädare för Sverigedemokraterna i sin replik till Centerpartiet.
På sikt behövs nya kärnkraftsreaktorer, skriver företrädare för Sverigedemokraterna i sin replik till Centerpartiet.Foto: Adam Ihse/TT

I modern tid har Centerpartiet haft en dålig vana. Man fattar dåliga beslut och driver sedan ivrigt sin dåliga politik in i kaklet med djup ideologisk övertygelse. Och till skillnad från vissa andra partier vill man inte ens inse sina misstag. Det gällde kärnkraften, asylmigrationen, regeringsfrågan, reduktionsplikten – och energipolitiken.

Annons

Sveriges elmarknad måste i dag hantera de problem som Centern varit med om att orsaka sedan millennieskiftet. Nämligen nedläggning av varannan kärnkraftsreaktor, kraftig expansion av väderberoende elproduktion och kraftigt försenad satsning på nya kärnkraftverk. Nu lever vi med pendlande överskott och underskott av el, vilket inte löses med lagringskapacitet. De batteristationer som nu byggs syftar till att stabilisera nätet, inte till att lagra energi från vecka till vecka.

Nu vill Centerns företrädare lösa problemen med ännu mer väderberoende elproduktion, det är som att dämpa baksmällan med mera sprit. Sverige exporterar betydande mängder el redan idag. Ändå måste vi hålla tillbaka industriella satsningar, eftersom elproduktionen periodvis störtdyker. Ett ytterligare överskott av icke planerbar energi kommer snarast att bidra till problemen och kräva investeringar i elnät och reservkraft. Marknaden måste dessutom gardera sig för en ännu mer osäker prisbild, vilket ställer till det för både producenter och konsumenter.

”Det som krävs just nu är mer planerbar energi relativt snabbt.”

Men när verkligheten inte stämmer med Centerns karta, ja, då gäller tydligen kartan. Om närboende inte vill ha vindsnurror inpå knuten så är det de närboende det är fel på. Om vindkraften har dålig lönsamhet så ska den inte ha det. Då hör till saken att vindkraften redan har kostat skattebetalare och elkunder mångmiljardbelopp. Branschen har inga pengar att dela ut till dem som drabbas, så om Centern vill hålla grannar skadeslösa så hamnar notan hos konsumenter eller skattebetalare. Vindkraft till havs har ännu sämre ekonomi, ger också upphov till lokala konflikter och kommer för övrigt inte att stå färdig till 2030.

Det som krävs just nu är mer planerbar energi relativt snabbt. Det handlar om småskalig vattenkraft och biobaserad kraftvärme, om EU:s regler inte ställer till det. Och bli inte förvånade om vi inom kort står inför investeringar i gasturbiner, vilket bland annat togs upp på regionfullmäktige i VGR i maj. Något måste helt enkelt balansera den väderbaserade elproduktionen.

På sikt behövs nya kärnkraftsreaktorer, vilket Centern sannolikt kommer att obstruera på ett eller annat sätt om man kommer tillbaka till regeringsmakten. Ska Centern dessutom kroka arm med Miljöpartiet så är det förstås ”kört” för ny kärnkraft.

Sedan vi i Sverigedemokraterna blev en maktfaktor i svensk politik har vi konsekvent verkat för en elmarknad i balans som tar hänsyn till naturen och till lokala intressen. Denna raka, långsiktiga kurs tänker vi fortsätta att hålla – i EU-parlamentet, i rikspolitiken och lokalt. Och vi ger oss inte, utan kämpar på för det vi anser vara rätt, oavsett vart vinden blåser.

Mattias Bengtsson (SD), gruppledare Ulricehamn

Tomas Brandberg (SD), ledamot VGR regionfullmäktige

Annons
Annons
Annons
Annons