Annons

Sverigedemokraterna: Arrogant att strunta i krav på folkomröstning

Låt folket säga sitt i frågan om Marknadsplatsen och det planerade kulturhuset där, skriver Sverigedemokraterna i Ulricehamn i sin insändare.
Insändare • Publicerad 14 maj 2024
Detta är en insändare i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Om en fråga skapar sådant engagemang att det startas ett folkinitiativ och som dessutom samlar in tillräckligt många namn, ska inte politikerna lyssna då, frågar sig Sverigedemokraterna i Ulricehamn.
Om en fråga skapar sådant engagemang att det startas ett folkinitiativ och som dessutom samlar in tillräckligt många namn, ska inte politikerna lyssna då, frågar sig Sverigedemokraterna i Ulricehamn.Foto: Pernilla Rudenwall

Våra kommuninvånare väljer sina politiska företrädare vart fjärde år och kan omöjligen förutse varenda politiska beslut som kommer tas de kommande fyra åren.

Vi lokalpolitiker är inte immuna mot misstag och om vi politiker är på väg att ta beslut som våra invånare menar är ett stort misstag, ska de då tiga still i fyra år? En folkomröstning är ju folkets möjlighet att påverka när och om de anser att ett stort misstag håller på att begås. Är det Vänsterpartiets åsikt att denna ventil ska ignoreras?

Annons

Om vi fattar ett beslut som våra invånare anser vara av sådan allvarlig art att de inte bara startar ett folkinitiativ utan dessutom får in tillräckligt med namn för en folkomröstning, då är det inget annat än historiskt i Ulricehamn, ska vi politiker vara så arroganta att vi struntar i det?

”Om vi fattar ett beslut som våra invånare anser vara av sådan allvarlig art att de inte bara startar ett folkinitiativ utan dessutom får in tillräckligt med namn för en folkomröstning, då är det inget annat än historiskt i Ulricehamn, ska vi politiker vara så arroganta att vi struntar i det?”

Vi lokalpolitiker har inte som uppdrag att våga fatta beslut som man vet kommer uppröra invånarna, vi ska värna deras intressen, inget annat! Känner invånarna att deras politiker inte gör det så ska de ha möjlighet att åtminstone påtala att de vill korrigera politikerna. Vänsterpartiet har deklarerat att de inte kommer bidra till en folkomröstning och därmed deklarerat att de tänker neka våra invånare en grundläggande demokratisk princip.

Sverigedemokraterna kommer aldrig agera på det sättet!

I den politiska debatten har samma partier som är för ett kulturhus på Marknadsplatsen argumenterat att de är övertygade om att en majoritet av Ulricehamns invånare vill se ett kulturhus där, då har väl samma majoritet heller inget att förlora på en folkomröstning?

Sverigedemokraterna kämpade för ett kulturhus där vi i dag har vårt bibliotek, men vann inget politiskt gehör för den linjen och det är helt okej, sådan är politikens spelregler. Därmed har vi inte heller aktivt försökt sabotera eller hindra ett av majoriteten fattat beslut om ett kulturhus på Marknadsplatsen, även om detta inte är vår politiska vilja.

Men nu har det väckts en begäran om folkomröstning och det ligger i vårt politiska dna att beslut ska ligga så nära folket som möjligt.

Med andra ord är vår inställning: Låt folket få säga sitt.

Sverigedemokraterna i Ulricehamn

Annons
Annons
Annons
Annons