Annons

Sverige behöver en konstruktiv spelpolitik

När regleringarna är överdrivet stränga blir spel om pengar ofta en betydande inkomstkälla för organiserad kriminalitet, påpekar debattörerna.
Debatt • Publicerad 3 oktober 2020
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Tyvärr saknar regeringen fokus på hur det illegala spelandet ska stoppas, skriver Nima Sanandaji och Gustaf Hoffstedt.
Tyvärr saknar regeringen fokus på hur det illegala spelandet ska stoppas, skriver Nima Sanandaji och Gustaf Hoffstedt.Foto: Janerik Henriksson/TT

Den statliga jämlikhetskommissionen har föreslagit ett antal åtgärder på spelområdet, bland annat öppnandet av en statlig portal, genom vilken allt spelande om pengar ska ske. Det är ett ytterligare exempel på att politiken saknar förståelse för hur spelandet går till i praktiken. Fortfarande är inställningen att överreglera de mest skötsamma företagen, som har svensk licens, medan spelarna drivs bort till internationella spelsajter, och till spelsajter som drivs av kriminella nätverk.

Många av de stora europeiska spelföretagen har grundats av svenska entreprenörer. Men branschen har vuxit i andra delar av Europa, eftersom Sverige länge hade ett spelmonopol. Till slut insåg regeringen att den förda politiken var ohållbar. Spel om pengar sker i högre utsträckning på nätet och monopolet drev spelarna till utländska sajter.

”Problemspelare är förutom den personliga tragedin en ekonomiskt dålig affär för spelbolagen.”
Annons

Därför började Sverige från och med förra året tillåta bolag som fått licens att bedriva spelverksamhet. Men kort därefter har regeringen åter börjat överreglera branschen. Till exempel begränsas spelsajter med svensk licens att ge bonusar till existerande spelare, vilket gör att spelarna istället söker sig till utländska sajter.

När regleringarna är överdrivet stränga blir spel om pengar ofta en betydande inkomstkälla för organiserad kriminalitet. Kriminella aktörer bedriver omfattande spel på den oreglerade delen av internet (dark web). I början av 2020 rapporterades om ett fall där europeiska myndigheter stängde en illegal spelsida som hade haft årliga intäkter motsvarande 845 miljoner kronor. Tyvärr saknar regeringen fokus på hur det illegala spelandet ska stoppas.

Folkhälsomyndigheten visade i en studie från 2016 att av de pengar som läggs på spel kommer 74 procent från individer med ingen eller låg risk för spelberoendeproblematik, 20 procent från individer med viss risk och resterande 6 procent från individer med spelberoendeproblematik. Problemspelare är förutom den personliga tragedin en ekonomiskt dålig affär för spelbolagen. Ansvarsfulla företag har istället ett intresse i att spel fortsätter vara en bred folkhobby med många spelare som var och en spenderar relativt små summor.

Både samhället och spelbolagen står alltså att tjäna på minskat spelberoende. För att nå dit krävs samverkan, att krafttag tas mot kriminella kasinon, och att förebyggande arbete görs för att identifiera och ge stöd till unga med risk för spelmissbruk och andra former av självkontrollproblem. Sverige behöver finna en konstruktiv väg, inte symbolpolitik som steg för steg straffar den mest ansvarsfulla delen av marknaden.

Nima Sanandaji, utredare

Gustaf Hoffstedt, generalsekreterare, BOS, Branschföreningen för onlinespel

Annons
Annons
Annons
Annons