Annons

Svar direkt: Nästa brevlåda finns 260 meter bort

De lådor som används i liten utsträckning och som ligger nära en annan tas bort, svarar Roinne Asp, Postnord.
Insändare • Publicerad 18 juni 2024
Detta är en insändare i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
När brevvolymerna faller måste vi effektivisera vår verksamhet, svarar Roinne Asp, Postnord.
När brevvolymerna faller måste vi effektivisera vår verksamhet, svarar Roinne Asp, Postnord.Foto: Scanpix

En helt vanlig arbetsdag har våra brevbärare kört nio varv runt jorden för att samla in och dela ut post. Många gånger har vi kört långt till en gul brevlåda bara för att upptäcka att den är helt tom. Mängden brev som skickas har minskat med mer än 65 procent sedan år 2010. Eftersom vi inte tycker att det är smart att vittja tomma brevlådor, varken ekonomiskt eller miljömässigt, har vi sett över hur de används. De lådor som används i liten utsträckning och som ligger på promenadavstånd från annan brevlåda har eller kommer att monteras ned. Lådor som används ofta, vid ombud eller vid knutpunkter där många människor rör sig, kommer att ha fortsatt daglig tömning medan andra får tömning varannan dag.

Jag beklagar att insändarskribenten är missnöjd över att den gula brevlådan på Stora torget i Ulricehamn har dragits in, men det är en låda som används i liten utsträckning. Närmaste brevlåda finns på Järnvägstorget, cirka 260 meter bort.

”Eftersom vi inte tycker att det är smart att vittja tomma brevlådor, varken ekonomiskt eller miljömässigt, har vi sett över hur de används.”
Annons

Postnord får inte en krona i statsstöd för postservicen i Sverige, utan det är portointäkter som till fullo betalar hela vår infrastruktur. När brevvolymerna faller måste vi därför se över hur vi kan effektivisera vår verksamhet. När vi plockar bort brevlådor som knappt används och som står nära andra brevlådor, kan vi spara pengar på ett sätt som påverkar flertalet användare väldigt lite.

Påståendet om att brev regelmässigt kommer fram inom 4-5 dagar stämmer inte. Enligt Postförordningen ska 95 procent av breven vara framme inom två arbetsdagar efter inlämning, ett krav som är i särklass hårdast i Norden. Det är också ett krav som Postnord uppfyllde den senaste månaden.

Roinne Asp

Distriktschef Postnord Sverige

Annons
Annons
Annons
Annons