Annons

Svar direkt: Förutsättning att SD inte skulle ingå i regeringen

Sten Selin och Ireen Wolter, Liberalerna i Ulricehamn, svarar direkt på Bengt-Olof Foss insändare.
insändare • Publicerad 11 april 2023
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD), statsminister Ulf Kristersson (M), Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD) och arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L) har gemensamt kommit överens i Tidö-avtalet.
Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD), statsminister Ulf Kristersson (M), Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD) och arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L) har gemensamt kommit överens i Tidö-avtalet.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Först får vi tacka Bengt-Olof Foss för att han anser att Liberalerna har en bättre ideologi än andra partier och därmed skall gå efter en annan måttstock än övriga. Bengt-Olof skriver också att Liberalerna sitter i en regering “som måste förhandla med SD”.

Den viktigaste förhandlingen är dock redan gjord och inget som ligger i framtiden, det vill säga Tidö-avtalet. Att Sverigedemokraterna har och kommer att komma med utspel och åsiktsyttringar långt från vad vi i Liberalerna på något sätt anser rimliga är givetvis inget oväntat eller uppseendeväckande för någon. Tidö-avtalet och att SD inte skulle ingå i regeringen var därför en förutsättning för att Liberalerna skulle välja att bli ett av regeringspartierna.

”Tidö-avtalet och att SD inte skulle ingå i regeringen var därför en förutsättning för att Liberalerna skulle välja att bli ett av regeringspartierna.”
Annons

Tidö-avtalet slår fast vilka punkter samarbetet skall innefatta men därmed också, och kanske viktigare, att allt som inte nämns i Tidö-avtalet därmed INTE är uppe för samarbete. Nästa val som stundar är EU-valet 2024 och som Bengt-Olof nämner så är demokratiutvecklingen i Polen och Ungern ett stort problem. EU och dess institutioner såsom Europadomstolen är viktiga verktyg för att sätta press på, och på så sätt försöka vända utvecklingen till det bättre i Polen och Ungern. Då är det viktigt att komma ihåg att Socialdemokraternas ständiga stödparti, Vänsterpartiet, har i sitt partiprogram att de vill avskaffa Europadomstolen och på sikt även upplösa både Nato och EU. Det är tyvärr inte så svart och vitt som Bengt-Olof gärna vill framhäva även om vi håller med om mycket av hans kritik av SD.

Sten Selin, gruppledare Liberalerna Ulricehamn

Ireen Wolter, ordförande Liberalerna Ulricehamn

Annons
Annons
Annons
Annons