Annons

Svar direkt: Bara elever och lärare på balen på hotellet

Det är inte skolan som arrangerar balen, svarar rektor Matthias Nordgren. Skolans värdegrund är tydlig, alla får umgås hur man vill, med vem man vill och när man vill, skriver han vidare.
Insändare • Publicerad 15 juni 2024
Detta är en insändare i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Det är nog inte alltid så bekvämt att bli beskådad under promenaden till hotellet, skriver rektor Matthias Nordgren som var på plats under balen i år.
Det är nog inte alltid så bekvämt att bli beskådad under promenaden till hotellet, skriver rektor Matthias Nordgren som var på plats under balen i år.Foto: Pernilla Rudenwall

Tack för din insändare om Tingsholmsgymnasiets studentbal. Balen har en alldeles särskild betydelse för våra studenter och som aktivitet är den på många sätt unik – och i vissa delar problematisk. I mitt svar ska jag försöka belysa hur vi från skolan ser på balen.

Studentbaler anordnas nog för de flesta av landets studenter. I Ulricehamn är det en mångårig tradition att ungdomarna samlas på Stora Torgets parkeringsplats, presenteras på rådhusets trappa och sedan promenerar till Hotell Bogesund där balen hålls. Själva balen består av en trerätters middag och dans. Till middagen serveras öl eller vin och under kvällen är baren öppen. En del dricker ingen alkohol och några dricker kanske för lite mycket.

Annons

Medan många njuter och har väldigt roligt kan jag tänka mig att balen också är förknippad med en del våndor. Det är ganska dyrt att stå för såväl kläder som kuvertavgift, och det är nog inte heller så bekvämt att bli beskådad av så många ulricehamnare under promenaden till hotellet. Ingen brukar gå själv genom staden, varför alla på ett eller annat sätt känner sig manade att hitta en partner. Några elever promenerar därför med en vän eller en släkting och omkring 10-15 baldeltagare avstår helt från baltåget och kommer direkt till hotellet.

Sett till ovanstående omständigheter är det inte möjligt för skolan att arrangera studentbal, och gör det därför inte heller. Om det hade varit skolans bal skulle den ha behövt vara såväl kostnads- som alkoholfri och skolan hade fått stå för klänningar och kostymer – eller justera klädkoden. Balen anordnas av en grupp elever som går under namnet ”balkommittén”. Från skolans sida har vi i varierad grad en dialog med balkommittén, men skolan har inget omedelbart inflytande över arrangemanget. Vid några enstaka tillfällen har vi lånat ut kläder eller bidragit ekonomiskt för att elever inte ska behöva avstå medverkan av kostnadsskäl. Genom att några ur personalen alltid deltar som ”värdpar” har vi dock sådan insyn att vi är förvissade om att arrangemanget genomförs på ett juste sätt.

”Några elever promenerar därför med en vän eller en släkting och omkring 10-15 baldeltagare avstår helt från baltåget och kommer direkt till hotellet.”

I din insändare lyfter du några frågor om deltagare och hedersrelaterat förtryck. Av integritetsskäl kan jag inte på insändarplats diskutera på vilket sätt enskilda valde att medverka i bal-arrangemanget, men jag kan tydligt meddela att det endast var elever och personal som deltog i själva balen på hotellet.

Skolan har ett särskilt ansvar att motverka hedersrelaterat våld och förtryck. Det gör vi genom både undervisning och i det praktiska skolarbetet. Om det stämmer att någon elev förbjudits att delta i balen blir jag bekymrad. Jag har inte hört talas om det tidigare. Skolans värdegrund är tydlig: alla får umgås hur man vill, med vem man vill och när man vill.

Matthias Nordgren,

rektor Tingsholmsgymnasiet

Annons
Annons
Annons
Annons