Annons

Stig Persson: Oansvarigt att öppna för utökat ålfiske

Jag blir både ledsen och bedrövad över sådant här oförstånd, skriver Stig Persson efter nyheten om att regeringen planerar att öppna för småskaligt fiske efter ål.
insändare • Publicerad 22 januari 2024
Detta är en insändare i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Det är i dag förbjudet att fiska ål i Sverige, förutom för den som innehar fisketillstånd sedan tidigare. Stig Persson är kritisk till regeringens planer på att förändra reglerna.
Det är i dag förbjudet att fiska ål i Sverige, förutom för den som innehar fisketillstånd sedan tidigare. Stig Persson är kritisk till regeringens planer på att förändra reglerna.Foto: Emil Langvad/TT

Ur Svenska Dagbladet av 240104 läser jag följande: ”Regeringen öppnar för att tillåta småskaligt fiske efter ål. Det kan också bli möjligt att överlåta ålfisketillstånd till nästa generation enligt regleringsbrevet till Havs- och vattenmyndigheten.”

Jag har tidigare skrivit om ålen, som är akut utrotningshotad. Då hade tidigare statssekreteraren till statsminister Ulf Kristersson (M) P M Nilsson tjuvfiskat ål och fick böta för detta och lämna sin tjänst. Hade han tjuvfiskat i Finland hade han fått böter på ungefär en halv miljon kronor. Där tar man utrotningshot på betydligt större allvar. Nu är han VD för tankesmedjan Timbro. I vissa kretsar är tydligen tjuvfiske av utrotningshotade arter meriterande.

”Om jordbruksminister Peter Kullgren, som kristdemokrat, är kristen så visar han dålig respekt för ”Guds skapelse””
Annons

Jag har själv fiskat och ätit ål sedan barnsben, men då jag informerades om att den var utrotningshotad så slutade jag med detta tvärt. Det var ju en självklarhet. När jag nu läser artikeln i Svenska Dagbladet tror man knappt det är sant.

Trots att det finns knappt några procent kvar av den ursprungliga stammen är regeringen med jordbruksminister Peter Kullgren (KD) i spetsen beredd att öppna upp för mer fiske av ål! Han är livligt påhejad av representanter från Moderater, Centerpartiet och Sverigedemokrater i Skåne. Om jordbruksminister Peter Kullgren, som kristdemokrat, är kristen så visar han dålig respekt för ”Guds skapelse”. Jag blir både ledsen och bedrövad över sådant här oförstånd. Jag vill avsluta med att åter rekommendera läsning av boken ”Ålevangeliet” skriven av Patrik Svensson.

Stig Persson.
Stig Persson.Foto: Pernilla Rudenwall Petrie

Stig Persson

Annons
Annons
Annons
Annons