Annons

Stig Persson: Bredgårdsmannen förtjänar ett museum i Ulricehamn

Stig Persson vill se ett museum för Ulricehamns långa historia. Mönekragen, Timmelegudinnan och Bredgårdsmannen skulle ha en given plats där, menar han.
insändare • Publicerad 1 september 2023
Detta är en insändare i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Rekonstruktionen av Bredgårdsmannen blir klar under hösten. Stig Persson vill se ett museum i Ulricehamn som kan lyfta fram bland annat Bredgårdsmannen, Mönekragen och Timmelegudinnan.
Rekonstruktionen av Bredgårdsmannen blir klar under hösten. Stig Persson vill se ett museum i Ulricehamn som kan lyfta fram bland annat Bredgårdsmannen, Mönekragen och Timmelegudinnan.Foto: Privat

I somras kunde man i Ulricehamns Tidning läsa om Bredgårdsmannen, vars rekonstruktion blir färdig under hösten. Det var tänkt att denna, lite påvert, enbart skulle placeras i en glasmonter i det nya biblioteket. Det fanns önskemål om ett historiskt rum, där man kunde ge en fylligare historiebeskrivning och där man hade kunnat visat upp en historisk tidslinje om Ulricehamns utveckling från 10 000 år sedan till dags dato. Allra bäst vore ju om vi kunde få till stånd ett värdigt museum för placeringen.

Det är inte bara Bredgårdsmannen som vi kan stoltsera med i vår kommun utan även Mönekragen, Timmelegudinnan, medeltidsstaden Bogesund och mycket annat förtjänar att lyftas fram på ett bättre sätt. I Ulricehamns kommun finns ett tjugotal aktiva hembygdsföreningar vars arbete skulle kunna åskådliggöras ytterligare med hjälp av museet.

Annons

Man kan jämföra med vad andra kommuner och län gjort för att uppmärksamma sina fynd: Bockstensmannen på Hallands länsmuseum i Varberg, Hallonflickan på Falbygdens museum i Falköping, stenålderskvinnan från Skatelöv på Trelleborgs stadsmuseum och den vikingatida kvinnan Kata på Västergötlands museum i Skara.

”Varför inte försöka lösa biblioteksfrågan genom att samtidigt ge plats för ett museum?”

Går vi utomlands så kan det räcka med att tänka på ”ismannen” Ötci som blev funnen i Alperna. Han lär nu kunna beskådas i ett eget museum. Dessa fynd kan inte på något sätt tidsmässigt mäta sig med Bredgårdsmannen som är en av de allra tidigaste människor som hittas i Skandinavien. Han förtjänar att bli placerad på ett museum.

Av artikeln i Ulricehamns Tidning framgick det att det planeras för en tillfällig placering av Bredgårdmannen på Ekhagens forntidsby under sommaren och på Falköpings museum under vintern. Han tas i Falköpings kommun emot med öppna armar och man anstränger sig för att ramen omkring honom ska bli så bra som möjligt. Är det risk för att denna tillfälliga placering blir permanent. Ja, man vet aldrig. Om det tar lika lång tid att få till stånd ett museum som ett bibliotek här i Ulricehamn så är det väl stor risk att Bredgårdsmannen är förlorad till Falköping.

Varför inte försöka lösa biblioteksfrågan genom att samtidigt ge plats för ett museum? Förmodligen skulle man kunna göra samordningsvinster såväl personellt som lokalmässigt i stället för två vitt skilda lösningar. Jag ser gärna en gemensam lösning på Marknadsplatsen, som är en historisk plats, vilket också kunde uppmärksammas på museet. Det vore trevligt om lösningen kunde finnas i en vacker byggnad så att besökare från boråshållet, falköpingshållet och jönköpingshållet möts av en attraktiv anblick, som något, kunde nyansera den ensidiga åsynen av höghus.

Stig Persson.
Stig Persson.Foto: Pernilla Rudenwall Petrie

Stig Persson

Annons
Annons
Annons
Annons