Annons

Sten Selin (L): Konsekvensanalys saknas i många delar av frågan om skolorna

Sten Selin, Liberalerna i Ulricehamn, svarar på Åsa Odéns insändare om landsbygdsperspektiv på skolfrågorna.
Publicerad 30 april 2022
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Sten Selin (L) ser det inte som omöjligt att även barn från tätorten, till exempel Villastaden, kan komma att bussas till Ätradalsskolan för en bättre fördelning av högstadieeleverna i kommunen.
Sten Selin (L) ser det inte som omöjligt att även barn från tätorten, till exempel Villastaden, kan komma att bussas till Ätradalsskolan för en bättre fördelning av högstadieeleverna i kommunen.

Liberalerna håller med om att det saknas mycket av konsekvensanalys i beslutet att låta en sammanhållen högstadieskola bli två och slutligen tre. Liberalerna tycker fortsatt att det är ett dåligt beslut, men bygger vi nu tre skolor måste vi se till att det blir en så bra verksamhet som möjligt i alla skolor.

Det är inte bara konsekvensanalys för upptagningsområden som saknas, utan även hur möjligheten till heltidstjänster för lärare i till exempel främmande språk skall kunna tillgodoses utan att tjänster delas mellan flera skolor.

”Kommunen har också som mål att bli Sjuhärads bästa offentliga arbetsgivare. Lärare är ett bristyrke och utbildade kan välja andra kommuner att arbeta i. Vad gäller upptagningsområden så kan det mycket väl bli så att även elever från tätorten, till exempel Villastaden, kommer att behövas bussas till Ätradalsskolan för att få bättre fördelning av elevantalet.”
Annons

Kommunen har också som mål att bli Sjuhärads bästa offentliga arbetsgivare. Lärare är ett bristyrke och utbildade kan välja andra kommuner att arbeta i. Vad gäller upptagningsområden så kan det mycket väl bli så att även elever från tätorten, till exempel Villastaden, kommer att behövas bussas till Ätradalsskolan för att få bättre fördelning av elevantalet.

Området Lövåsen/Övre Borgmästarhagen som nu tagits fram är mycket stort så där finns alla möjligheter att bygga en fantastisk skola med få fysiska begränsningar, kanske med en tillhörande friidrottsanläggning.

Liberalernas inställning var och är att en sammanhållen skola för hela kommunen hade varit det bästa, men med taget beslut så bör alla tre skolorna bli ungefär lika stora. Lövåsen kommer geografiskt ligga relativt nära vägen till Hössna så var just de eleverna skall placeras ser vi inte som hugget i sten, men att det kommer bli missnöje i en eller flera grupper med tre skolor är däremot helt säkert.

Sten Selin, Liberalerna

Annons
Annons
Annons
Annons