Annons

Statistiken är inte rasistisk

Svar till insändaren ”Ojämlikhet orsakar kriminalitet – inte etniskt ursprung”, UT 23/7. Slutreplik.
Debatt • Publicerad 25 juli 2020
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Endast en person som är besatt av hudfärg och rasism kan dra slutsatsen att statistiken är rasistisk, menar skribenten.
Endast en person som är besatt av hudfärg och rasism kan dra slutsatsen att statistiken är rasistisk, menar skribenten.Foto: John Minchillo

Jag tackar Bo för hans svar och jag förstår att det inte är roligt att konfronteras med verkligheten och faktiska siffror. Huruvida min insändare är rasistisk eller inte låter jag läsarna avgöra själva men det blir ändå ironiskt att någon hävdar rasism och samtidigt stödjer BLM, en organisation som har gjort polarisering till en ståndpunkt i sin agenda.

Vad gäller min sifferexercis så överlämnar jag även detta att tolkas av läsaren. Det jag gör är att presentera fakta. Fakta som eventuellt inte passar in i agendan när man stöder BLM. Dessa fakta tar dock inte hänsyn till vare sig agendan eller Bo Sandbergs dåliga samvete utan siffrorna bara rätt och slätt är.

Annons

Att svarta invånare i USA begår fler brott per capita är något som Bo tyvärr får förlika sig med. Detta leder till fler konfrontationer med polisen vilket i sin tur påverkar statistiken och har inget med rasism att göra. När man på detta adderar en studie från den 22/7-2019 "Proceedings of the national academy of science" som visar att majoriteten av skjutningarna utförs av svarta poliser blir bilden ännu klarare.

Endast en person som är besatt av hudfärg och rasism kan dra slutsatsen att statistiken är rasistisk, och ja, BJS (Bureau of Justice Statistics) publicerar statistik uppdelat i en mängd kategorier varav hudfärg är en. Så gör även FBI, precis som BRÅ gjorde i Sverige så sent som 2006. Om Bo tycker detta är rasistiskt så föreslår jag att han kontaktar de amerikanska myndigheterna så att de kan korrigera sina uppgifter.

Vad Bo menar genom att skriva (citat) "man skulle sannerligen önska att svenska politiker höll sig för goda för den typen av rasistiska resonemang men tyvärr är det vad vi numera ofta får hålla tillgodo med från det brunblå blocket i svensk politik", är egentligen bara ett sätt att försöka brunmåla och skuldbelägga personer med en annan åsikt.

Bo känner inte mig. Jag är inte politiker, jag är inte folkvald, sitter inte i några nämnder eller har några politiska engagemang. Jag är inte ens medlem i något parti. Bo Sandbergs kunskaper i matematik förvånar mig och jag ställer mig frågan om Bo kan utläsa och förstå statistiken eller om han bara höftar.

”Det hade kunnat vara rasism om man hade hävdat att kriminalitet beror på gärningsmännens hudfärg men detta har aldrig gjorts, vare sig av mig eller amerikanska myndigheter.”

För att beräkna en grupps representation i statistiken tittar man inte bara på totalt antal brott som Bo uppenbarligen gör, man tittar på antalet brott i förhållande till gruppens storlek. Genom att göra detta får man fram hur många brott som genomförs per capita.

I Bo Sandbergs egna exempel dödade 62 procent av befolkningen, vilket är den vita andelen, 2 900 människor år 2016 medan 13 procent av befolkningen, vilken utgörs av afroamerikaner, dödade 3 500 människor under samma period. Beräknar man då representationen per capita får man fram att afroamerikaner har en överrepresentation på cirka 6,16, det vill säga 616 procent, sannerligen allt annat än (citat) "ingen större procentuell skillnad". Detta innebär att 13 procent av befolkningen begick cirka 55 procent av 6 400 mord 2016.

Dessa siffror anser Bo med största säkerhet är rasism och hat. Det är samma resonemang som personer på den extrema vänsterkanten brukar använda för att tysta debatten genom att brunmåla alla som säger något annat. Det hade kunnat vara rasism om man hade hävdat att kriminalitet beror på gärningsmännens hudfärg men detta har aldrig gjorts, vare sig av mig eller amerikanska myndigheter.

”Trots att 62 procent av USA:s befolkning utgörs av vita röstade majoriteten av befolkningen i USA fram en svart president, två gånger. Tycker inte Bo att detta är väldigt märkligt om nu den strukturella rasismen är så djupt förankrad?”

Bo Sandbergs brunmålning och tjat om rasism är därför en klassisk halmgubbe, han hittar på ett argument som han sedan kan argumentera emot trots att ingen har sagt att afroamerikaner begår brott på grund av deras hudfärg.

Den 5/7 2020 sköts Secoriea Turner, en 8-årig flicka, tragiskt till döds av BLM-aktivister. Det otroliga i denna händelse var att familjen som besköts var svart. Vad var deras brott? Jo, de hade kört på en gata som BLM ansåg var deras och tillät ingen annan trafik. Bilen besköts med automatvapen och flickan dog.

Den 6/7 2020 sköts en 24-årig sjuksköterska ihjäl av BLM-aktivister i Indianapolis. Vad var hennes brott? Jo, hon hade råkat säga att "all lives matter". Detta väckte sådant kraftigt hat att man lade sig i bakhåll och regelrätt avrättade henne.

Annons

Detta är bara två händelser och listan kan göras mycket längre. Är det denna organisationen som Bo vill att vi ska stödja vars aktivister utför sådana dåd?

Avslutningsvis. Trots att 62 procent av USA:s befolkning utgörs av vita röstade majoriteten av befolkningen i USA fram en svart president, två gånger. Tycker inte Bo att detta är väldigt märkligt om nu den strukturella rasismen är så djupt förankrad?

Pascal Andrén

Annons
Annons
Annons
Annons