Annons

Ställ tuffare krav på fastighetsägarna

Fastighetsägare kräver höjda hyror varje år utan att de har gjort ett dugg extra utöver i bästa fall den vanliga skötseln. Detta måste få ett slut, anser Stefan Karlsson.
Insändare • Publicerad 5 december 2020 • Uppdaterad 6 december 2020
Detta är en insändare i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Fastighetsägare bör inte få höja generellt för hela sitt fastighetsbestånd, för det blir väldigt orättvist och missvisande när de oftast har områden som är kraftigt eftersatta gällande underhåll och renoveringar, skriver Stefan Karlsson.
Fastighetsägare bör inte få höja generellt för hela sitt fastighetsbestånd, för det blir väldigt orättvist och missvisande när de oftast har områden som är kraftigt eftersatta gällande underhåll och renoveringar, skriver Stefan Karlsson.Foto: Pernilla Rudenwall

Nu är det snart dags för den årliga hyresförhandlingen mellan fastighetsägare och Hyresgästföreningen. Detta har tyvärr blivit som en självklarhet de senaste 40 åren när hyresgäster och Hyresgästföreningen är helt tysta respektive inte säger bestämt nej till fastighetsägare som inte har några skriftliga bevis på sina påhittade förbättringar.

Ända sedan man var barn fick man lära sig att man måste göra något och hjälpa till hemma för att man skulle få sin veckopeng, månadspeng eller något extra dyrt, men fastighetsägare kräver höjda hyror varje år utan att de har gjort ett dugg extra utöver i bästa fall den vanliga skötseln. Detta måste få ett slut.

”Hyresgästföreningen måste också bli stenhård i hyresförhandlingarna.”
Annons

Men det krävs att helst alla hyresgäster klagar, anmäler fel och förbättringar de vill ha gjorda. För om fastighetsägaren nekar hyresgästerna detta men ändå kräver hyreshöjning vid årsskiftet, har alla hyresgäster dessa uppgifter som bevis för att inget har gjorts som skulle motivera hyreshöjning. Lämna dessa uppgifter till Hyresgästföreningens förhandlare på orten inför hyresförhandlingarna.

Hyresgästföreningen måste också bli stenhård i hyresförhandlingarna och kräva skriftliga bevis, det vill säga bokföring och fakturor, från alla företag som de påstår har gjort stora renoveringsjobb och andra kostnadskrävande förbättringar för exakt varje område de vill höja hyrorna på. De bör inte få höja generellt för hela sitt fastighetsbestånd, för det blir väldigt orättvist och missvisande när de oftast har områden som är kraftigt eftersatta gällande underhåll och renoveringar.

Bland annat fick Stubo EU-bidrag till sitt misskötta Karlslätt, så jag vill göra Hyresgästföreningen uppmärksam och förberedd på att Stubo kommer säga att de har gjort flera förbättringar och renoveringar på Karlslätt, men de pengarna är inte enbart tagna ur egen kassa och ska därför inte räknas som kostnader för Stubo.

Utifrån Tre Rosors väg ser det fortfarande bedrövligt slitet och skabbigt ut. Uthyrningen av lägenheter med storstadshyror går dåligt och gapar tomma, och fler lär det bli om denna osunda hyrespolitik får fortsätta.

Stefan Karlsson

Annons
Annons
Annons
Annons