Annons

Spara Marknadsplatsen – renovera nuvarande bibliotek

Nuvarande biblioteksplacering har ett unikt läge vid sjön, skriver Henrik Rosengren. Bygg nytt där, och ha möjligtvis biblioteksbaracker på Marknadsplatsen under byggtiden.
Insändare • Publicerad 27 april 2024
Detta är en insändare i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Läget på biblioteket är magiskt precis vid sjön med underbar utsikt, nära centrum och strandpromenaden, skriver Henrik Rosengren i sin insändare.
Läget på biblioteket är magiskt precis vid sjön med underbar utsikt, nära centrum och strandpromenaden, skriver Henrik Rosengren i sin insändare.Foto: Axel Noren

Att bygga på en plats är irreversibelt. Att ta beslut som vi invånarna kan vara stolta över inför sina barn och barnbarn. Att bygga på Marknadsplatsen är på många sätt bra, men är det något jag vill stå och berätta för våra framtida generationer? Nej, jag vill inte berätta för dom att vi tog bort den historiska Marknadsplatsen där det kan finnas möjlighet att ha evenemang, artister ooch marknader.

Stora Torget har använts till evenemang som artister och världscupinvigning, men jag känner att staden har vuxit ur torget. Vi är helt enkelt fler invånare nu. Dessutom har det installerats bänkar och stolar som gör den mer svåranvänd för arrangemang. Ja, det går att ta bort vid varje evenemang, men är opraktiskt och dyrt och kommer inte göras på grund av det.

”En arkitekttävling borde inriktas mot nuvarande byggnad, vi har ett unikt läge utmed sjön.”
Annons

Jag var på biblioteket i förra veckan då dottern uppträdde med kulturskolan, som är fantastisk i vår stad. Läget på biblioteket är magiskt precis vid sjön med underbar utsikt, nära centrum och strandpromenaden. Göteborg renoverade sitt bibliotek för cirka tio år sen och hade då tillfälliga lokaler under byggperioden. Det var väldigt lyckosamt. Kanske ställa upp baracker på Marknadsplatsen under tiden? En arkitekttävling borde inriktas mot nuvarande byggnad, vi har ett unikt läge utmed sjön. Det vill jag berätta för mina barnbarn att vi var med och tog beslut om.

Henrik Rosengren

Annons
Annons
Annons
Annons