Annons

Sluta överdriva vargen som hot

Läser man insändare i UT, så är fantasin obegränsad om vilka hot vi står inför och en hel bygds förutsättningar för att leva vidare tycks vara beroende på om vargen lyckas etablera sig eller inte, skriver Ingvar Arvidsson.
Debatt • Publicerad 20 mars 2021 • Uppdaterad 24 mars 2021
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Vargen, liksom räven, hermelinen och alla de andra rovdjur, tillhör naturen och har en viktig roll för att den ska fungera, påpekar Ingvar Arvidsson.
Vargen, liksom räven, hermelinen och alla de andra rovdjur, tillhör naturen och har en viktig roll för att den ska fungera, påpekar Ingvar Arvidsson.Foto: Heiko, Junge

När man läser våra politiska partiers miljöprogram och tar del av beslutade miljömål, så finner man en total samstämmighet. Människan lever av naturen och är helt beroende av en levande och fungerande natur samt att alla naturligt förekommande arter ska fortleva i livskraftiga bestånd. Samtidigt som vi har allt att tacka naturen för så har vi inte rätt att förstöra och utrota.

Det här är för de flesta självklart, men ändå är flera tusen arter i vår natur hotade och kommer att försvinna om vi inte ändrar på vårt sätt att hantera naturen. Ibland upplevs naturen som ett hot, men det är lätt att inse att det är människan själv som är det stora hotet.

Annons

Inget djur beskrivs som så hotfullt som vargen. Läser man insändare i UT så är fantasin obegränsad om vilka hot vi står inför och en hel bygds förutsättningar för att leva vidare tycks vara beroende på om vargen lyckas etablera sig eller inte.

”Det finns fortfarande en liten grupp jägare med laddade bössor som tror att de gör en god gärning om de dödar vargen.”

Samma hätska och hatiska kampanj upplevde vi i Dalsland på 1980-talet när en ensam varje etablerade sig i landskapet. I dag handlar insändarsidorna om andra saker, men det finns fortfarande en liten grupp jägare med laddade bössor som tror att de gör en god gärning om de dödar vargen.

Ändå borde vi alla inse att vargen är en självklar och nödvändig del av det ekologiska systemet och måste finnas om det ska fungera. Rovdjuren har en reglerande och selekterande funktion i naturen, som är helt nödvändig. Dock har de inte inne i hönsgårdar och fårhagar att göra. Vi släpper ju inte in räven i hönsgården utan håller den utanför med stängsling.

På samma sätt gör vi med fårhagarna och där ställer skattebetalarna upp med generösa bidrag för rovdjursavvisande stängsel. Hönsägarna får dock finansiera sina stängsel själva.

För att förstå och undanröja rädsla är kunskap viktig. Läs gärna Henrik Ekmans bok Vargen – den jagade jägaren.

I Dagestan i Kaukasus finns på halva Lapplands yta 3 000 vargar. Dagens Nyheters utsände reporter träffar fårägare och jägare och vill veta vilka problem de har. Visst händer det att vargen är framme och norpar åt sig ett får då och då, men vi har effektiva hundar som snabbt jag bort vargen, berättar de. Men de är noga med att framhålla vargens viktiga ekologiska roll i naturen.

För att få perspektiv på ”vargproblemet” kan vi tänka oss att vi samlar ihop hela Sveriges vargpopulation och sätter dem en och en i vår biosalongs fåtöljer. Då får alla landets vargar gott och väl plats i lokalen. Sedan gäller det bara att hitta en film som tilltalar åskådarna.

Inse att vargen, liksom räven, hermelinen och alla de andra rovdjur, tillhör naturen och har en viktig roll för att den ska fungera. En levande natur är vår största tillgång.

Ingvar Arvidsson, sekreterare i Naturskyddsföreningen Norra Älvsborg

Annons
Annons
Annons
Annons