Annons

Skriv på FN-konventionen mot kärnvapen

Vem var skyldig till att två civila städer utplånades, frågar sig Stig Persson.
Insändare • Publicerad 15 augusti 2020
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Heder åt Svenska freds medlemmar, som påminner oss om de fasansfulla händelserna i Japan för 75 år sedan, skriver Stig Persson.
Heder åt Svenska freds medlemmar, som påminner oss om de fasansfulla händelserna i Japan för 75 år sedan, skriver Stig Persson.Foto: Stanley Troutman

I lördagens UT hade man i en artikel skrivit om hur föreningen Svenska freds uppmärksammade atombombsanfallet mot staden Hiroshima i Japan. Den sjätte augusti var det 75 år sedan denna fasansfulla händelse inträffade och vars konsekvenser gör sig gällande än i denna dag. Heder åt Svenska freds medlemmar, som påminner oss om detta. Som om inte detta var nog. Den nionde augusti samma år drabbades invånarna i staden Nagasaki av samma fruktansvärda öde.

Tidningsartikeln började med: ”I år är det 75 år sedan atombomberna föll över Japan.”. Inget fel i det, men hur gick det till? Jag har i många år läst TT:s (Tidningarnas telegrambyrå) tidningsnotiser om just detta. Det har oftast beskrivits ”Det släpptes…”.

Annons

I TV 1:s morgonstudio hade man ett inslag, där det också lät ”det släpptes...”. Sedan visade man en vapendemonstration från Röda torget i Moskva och bilder på Putin. Inget fel i detta, men var det ryssarna som fällde bomberna?

Kan inte någon ”grävande” journalist försöka ta reda på hur det gick till? Vem var skyldig till att två civila städer utplånades och att hundratusentals civila människor dog. Kan man likna detta vid ett folkmord?

Jag hoppas att vår regering och riksdag framöver vågar skriva på FN-konventionen mot kärnvapen och vi i framtiden får så kloka och modiga politiker att de beslutar skrota dessa fruktansvärda vapen.

Stig Persson

Annons
Annons
Annons
Annons