Annons

Skicka ut gratis mensskydd till samtliga hushåll

Kvinnor betalar runt 50 000 kronor under sitt liv för olika typer av mensskydd, skriver Molly Wennergren Lundgren, som går i årskurs 6 på Hökerums skola. Staten borde därför varje månad skicka ut mensskydd till samtliga hushåll, skriver hon i sin insändare.
Insändare • Publicerad 24 september 2022
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Ett paket med mensskydd i varje brevlåda varje månad, är Molly Wennergren Lundgrens förslag.
Ett paket med mensskydd i varje brevlåda varje månad, är Molly Wennergren Lundgrens förslag.Foto: Jessica Gow/TT

Jag tycker mensskydd borde vara gratis för alla, man kan ju inte hjälpa att man får mens och då borde man ju inte heller behöva betala för det.

Att vara kvinna och ha mens innebär inte bara att få blödningar och behöva betala för att kunna se till att det inte blöder igenom, kvinnor ska även behöva kunna stå ut med mensvärk och alla dess biverkningar. Att vi då ska betala pengar för mensskydd är inte rimligt.

Annons

Dessutom är det inte roligt att lägga ner pengar på bindor och tamponger och det blir en väldigt dyr kostnad i ­längden.

I tre till sju dagar varje månad året om i ungefär 35–40 år är vi tjejer tvungna att betala massor med pengar för bindor och tamponger. Vi pratar om produkter som miljoner kvinnor måste ha och det är inget som vi bara kan avstå ifrån även om vi skulle vilja. Vi kommer att betala ungefär 50 000 kronor på bara bindor och tamponger och det är sjukt mycket pengar enligt mig. Gratis bindor och tamponger borde vara en självklarhet! Därför tycker jag att i början av varje månad ska det ligga ett stort paket med flera olika mensskydd i varje brevlåda oavsett om det bara bor män i huset. Då skulle man kunna ha det hemma ifall en tjej skulle få mens i ditt hem eller så skulle man kunna lägga det i någon annans brevlåda. Vissa tycker att rakhyvlar för män borde vara gratis ifall mensskydd för tjejer ska vara gratis och att rakhyvlarna ska skickas hem till alla män. Andra tycker att man kan använda menskopp då den kan återanvändas flera gånger och då man också spara pengar.

”Att vara kvinna och ha mens innebär inte bara att få blödningar och behöva betala för att kunna se till att det inte blöder igenom, kvinnor ska även behöva kunna stå ut med mensvärk och alla dess biverkningar.”

Men att jämföra män rakhyvlar och mensskydd går inte. Och bara för att en menskopp går att återanvända och gör så att vi sparar pengar är ingen fungerande lösning på problemet då alla människor är olika och använder olika mensskydd. Vissa människor kan till exempel inte använda tampong på grund av att det är obekvämt eller annat. Av samma anledning som dessa inte ska behöva använda tampong ska ingen heller tvingas använda menskopp på grund av att det är bättre ekonomiskt.

Man borde alltså inte behöva betala för mensskydd och det ska vara en självklarhet att det ska vara gratis. Därför borde staten varje månad skicka ut ett paket med mensskydd till varje brevlåda.

Molly Wennergren Lundgren, Älmestad

Årskurs 6, Hökerums skola

Annons
Annons
Annons
Annons