Annons

Skärp straffen för trafikbrott

Personer som begår olika trafikbrott såsom fortkörning, rattfylleri och olovlig körning gör det ofta vanemässigt. Tyvärr är straffen för sådant hänsynslöst beteende mycket låga i Sverige, skriver Ingemar Kihlström
Debatt • Publicerad 22 augusti 2020
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Ingemar Kihlström är positiv till en ny brottsrubricering för vissa trafikbrott. Den ska kunna användas mot den som upprepat sin brottslighet eller begått flera brott samtidigt.
Ingemar Kihlström är positiv till en ny brottsrubricering för vissa trafikbrott. Den ska kunna användas mot den som upprepat sin brottslighet eller begått flera brott samtidigt.Foto: Gorm, Kallestad

Trafikbrottslighet är bland den absolut mest förekommande brottsligheten som finns i Sverige. Mörkertalet är dessutom enormt. Varje dag kommer även personer som begår allvarliga trafikbrott, såsom rattfylleri, undan. Det är omöjligt att kontrollera alla som finns på vägarna. Personer som begår olika trafikbrott så som fortkörning, rattfylleri och olovlig körning gör det ofta vanemässigt. De struntar helt enkelt i lagen.

Bara under augusti månad har flera personer drabbats. Några upptäcktes av polisen i tid, andra hann tillfoga någon oskyldig skada. Nu i helgen inträffade en tragisk trafikolycka utanför Tranemo, där föraren misstänks för rattfylleri och där ett barn i förskoleåldern skadades allvarligt.

”Ett förakt mot andra människors säkerhet.”
Annons

En lastbilsförare och en personbil stoppades nyligen på E20 och båda blåste som grovt rattfulla. Jag tänker också på den rattfulle mc-föraren i Vårgårda som körde omkull grovt rattfull och skadade ett barn. Han misstänkts nu för flera brott.

Tyvärr är straffen för sådant hänsynslöst beteende mycket låga i Sverige. Även den som begår upprepade trafikbrott får oftast böter. Även om du återfaller i samma brott blir straffet sällan fängelse. Hamnar du ändå i fängelse är straffet mycket lågt, oftast bara månader.

Detta måste förändras. Kristdemokraterna vill att straffen ska skärpas väsentligt. En utredning som kom för nästan ett år sedan föreslår höjda straff för ett antal brott, men den gör också något ännu viktigare– den föreslår ett nytt brott, grov trafikbrottslighet. Brottsrubriceringen ska kunna användas mot den som upprepat sin brottslighet eller begått flera brott samtidigt. Det tyder nämligen på ett förakt mot andra människors säkerhet och på att brottslingen varken har dåligt samvete eller någon tanke på att sluta. Den som upprepar allvarliga trafikbrott ska sitta i fängelse.

Det finns också andra förslag som borde införas snarast. Bland annat ett förbud mot så kallad eftersupning, det vill säga när en person vid en olycksplats påstår sig ha druckit efter olyckan. På så vis har flera brottslingar kommit undan straff.

Det är dags att samhället tydligt visar att det råder nolltolerans mot alkohol i trafiken.

Ingemar Kihlström (KD), riksdagsledamot, Sjuhärad, ledamot i justitieutskottet

Annons
Annons
Annons
Annons