Annons

Sigvard Ståhl: Ulricehamns nya bibliotek både fult och dyrt jämfört med Centralen i Tranemo

Sigvard Ståhl reflekterar över skillnaderna i kostnad och vad som ingår i de två biblioteksprojekten i Tranemo och Ulricehamn.
insändare • Publicerad 30 december 2021
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”En fantastiskt fin anläggning” skriver Sigvard Ståhl om Centralen i Tranemo och jämför kostnaderna och vad som ingår i biblioteksprojekten i Ulricehamn och Tranemo.
”En fantastiskt fin anläggning” skriver Sigvard Ståhl om Centralen i Tranemo och jämför kostnaderna och vad som ingår i biblioteksprojekten i Ulricehamn och Tranemo.Foto: Jennie Johansson

Ulricehamns Tidning skrev tidigare i december om kritik mot uppförandet av bibliotek i Tranemo.

En jämförelse i kostnader mellan de olika biblioteksprojekten:

Annons

Ulricehamn, pris 136 miljoner.

Tranemo, pris 44 miljoner. (Och då finns hotell och restaurang med i detta.)

Tranemo får kritik för att man ” byggt effektivt” med vad jag förstår ett lite annorlunda upplägg. Jag tycker att det är en fantastisk fin anläggning!

Ulricehamns bibliotek förväntas bli mer än tre gånger så dyrt och innefattar inga hotellrum eller någon restaurang. Dock planeras kafé i biblioteket, och som bekant ligger Günthers bara 40 meter bort.

Att hantera läckage på befintligt bibliotek kostar max fem miljoner kronor, och där finns jättebra utrymmen. Men det är kanske så att kulturen skall kompenseras för att Lassalyckan byggdes till en kostnad av 120-130 miljoner kronor?

Att det planerade biblioteksbygget är otroligt fult (min egen uppfattning) och inte alls passar in i omgivning är en annan sak. Jag vet vilka krav vårt företag hade när vi byggde fastigheten där Günthers ligger. Det skulle anpassas till staden vilket nuvarande Systembolag inte gör.

Sigvard Ståhl

som privatperson

Annons
Annons
Annons
Annons