Annons

Se till goda exempel i skolvärlden inom Ulricehamns kommun

Lär av goda exempel inom Ulricehamns kommun, skriver signaturen Gunilla, apropå UT:s rapportering om arbetsmiljön för pedagoger i skolan.
insändare • Publicerad 3 februari 2024
Detta är en insändare i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Se till goda exempel inom kommunen, landet eller titta på hur andra länder tacklar frågeställningar inom skolans värld, uppmanar signaturen Gunilla.
Se till goda exempel inom kommunen, landet eller titta på hur andra länder tacklar frågeställningar inom skolans värld, uppmanar signaturen Gunilla.Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Jag läste i torsdagens UT en så bra insändare av signaturen Stefan. Han menade att om föräldrar skyller ifrån sig, i många fall på samhället i stort, när de ställs inför ett problem kommer barnen att göra likadant. Om föräldrarna däremot efter bästa förmåga försöker ta itu med de komplikationer som uppstår kommer barnen också att göra det.

I samma tidning läste jag en intervju med kommunens personalchef, som gjorde just det som insändaren varnade för. Han intervjuades om den försämrade arbetsmiljön i skolan och skyllde ifrån sig på ett förändrat samhällsklimat. Det kan inte vara första gången i historien då en ansvarig person ställs inför en förändrad samhällsanda och inte första gången som man tvingas att tänka nytt och pröva nytt för att möta de nya problemen man ställs inför. Men kanske är det första gången i historien som man tycks komma undan med att skylla på något som man inte har makt över.

”Det är att ta ansvar och att pröva sig fram och analysera resultatet. Allra helst tillsammans.”
Annons

Min fråga till ansvariga i kommunen är varför man inte lär av goda exempel inom den egna organisationen? Jag har nämligen hört att det finns exempel där man löst problematiken med ”bråkiga klasser”. Om man inte fullt ut kan använda modellen över allt kan man ju modifiera och utvärdera. Skulle det mot förmodan inte finnas goda exempel inom kommunen kan man ju lära av sådana i andra delar av landet. Kanske till och med exempel från andra länder.

Det är att ta ansvar och att pröva sig fram och analysera resultatet. Allra helst tillsammans.

Gunilla

Annons
Annons
Annons
Annons