Annons

Sätt fler i arbete i Västra Götaland med bättre matchning

I Västra Götaland fanns det 3,2 arbetslösa per ledigt jobb under det fjärde kvartalet 2021. Samtidigt uppger många företag att de har svårigheter att rekrytera rätt slags kompetens för de lediga tjänsterna. Nu behövs kraftfulla åtgärder för att minska gapet mellan arbetssökande och företag, skriver Lena Molin, operativ chef för Manpower Matchning.
Insändare • Publicerad 28 april 2022
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Ett förslag från Lena Molin, Manpower Matchning, är att Arbetsförmedlingen i Västra Götaland ökar inköpen av matchningstjänster.
Ett förslag från Lena Molin, Manpower Matchning, är att Arbetsförmedlingen i Västra Götaland ökar inköpen av matchningstjänster.Foto: Bertil Ericson / TT

I Västra Götaland uppgick matchningsgapet till 3,2 arbetslösa per ledigt jobb under det fjärde kvartalet 2021. Samtidigt ökar långtidsarbetslösheten. Men enligt en undersökning av ManpowerGroup uppger tre av fyra svenska arbetsgivare, 76 procent, att de har svårt att hitta rätt kompetens. Det är en ekvation som inte går ihop.

Jobb förändrar människors liv, det ger möjlighet att försörja sig själv och kan ge mening och utveckling. Därför behövs det kraftåtgärder för att minska gapet mellan arbetslösa och företagen som lider av kompetensbrist. Det är angeläget för hela samhället, men inte minst för individen, att de som kan och vill jobba ska få jobba.

Annons

Det är ofta så att kompetensen redan finns, men att matchningen mellan företag och individ inte fungerar på ett lämpligt sätt. Både arbetssökande och företag står inför utmaningar som enkelt skulle kunna åtgärdas genom kompetenshöjning. Den arbetssökande kan få hjälp att förmedla sina kunskaper medan företagen kan få hjälp att leta där kompetensen faktiskt finns.

”Att satsa på matchning är angeläget för hela samhället så att de som kan och vill jobba ska få jobba, och så att svenska företag förblir konkurrenskraftiga. Det är positivt att regeringen ser vikten av att satsa på att få fler nyanlända och långtidsarbetslösa i arbete.”

För att sätta fler i arbete i Västra Götaland och samtidigt hjälpa företagen som lider av kompetensbrist krävs snabbare och effektivare upphandling av matchningstjänster.

Seriösa matchningsaktörer har i dag kapacitet som inte används, trots att Arbetsförmedlingen tidigare aviserade att de hade behov av större volymer. Att öka takten i matchningen kräver därför ingen omställning hos matchningsaktörerna. Därför föreslår vi att:

• Arbetsförmedlingen i Västra Götalands kommuner ökar takten för inköp av matchningstjänster.

• Regeringens tillskott på 50 miljoner kronor i vårbudgeten används till seriösa matchningsaktörer för att snabba på matchningen till etableringsjobb.

Att satsa på matchning är angeläget för hela samhället så att de som kan och vill jobba ska få jobba, och så att svenska företag förblir konkurrenskraftiga. Det är positivt att regeringen ser vikten av att satsa på att få fler nyanlända och långtidsarbetslösa i arbete. Nu är det upp till Arbetsförmedlingen att omsätta de pengarna på ett sätt som minskar gapet mellan arbetssökande och företag.

Lena Molin,

Operativ chef för Manpower Matchning

Annons
Annons
Annons
Annons