GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Så kan kommunerna i Västra Götaland få ännu fler att starta eget

I Västra Götaland ökade antalet nya företag med 13 procent under årets första tre kvartal. Men potentialen för ännu fler jobbskapande nyetableringar är stor, eftersom var tredje svensk drömmer om att starta eget företag, skriver Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs.
Insändare • Publicerad 25 november 2021
Detta är en insändare i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Många mindre verksamheter i Ulricehamn finns idag i kontorshotell som Kvarter Väveriet. Fler kan det bli om kommunen jobbar rätt med stöttning, anser insändarskribenten.
Många mindre verksamheter i Ulricehamn finns idag i kontorshotell som Kvarter Väveriet. Fler kan det bli om kommunen jobbar rätt med stöttning, anser insändarskribenten.
Foto: Pernilla Rudenwall

Invånarna i Västra Götaland gillar att starta företag. Under årets första tre kvartal registrerades 9 411 nya företag i Västra Götaland, en ökning med 13 procent jämfört med motsvarande period i fjol. Varje nystart är viktig, eftersom fyra av fem jobb skapas i små och medelstora företag. Nu gäller det alltså att arbeta för att så många nykläckta verksamheter som möjligt växer sig långsiktigt livskraftiga, samtidigt som fler uppmuntras att ta steget och göra verklighet av sina företagardrömmar.

I Sverige finns runt en miljon företag, varav de allra flesta är småföretag med upp till nio anställda. I år har rekordmånga nya företag fötts i landet – inte sedan 2011 har vi sett så många företagsregistreringar under årets första tre kvartal. Man skulle kunna tro att den starka uppgången är dopad av ett coronapräglat 2020 med låg aktivitet, men så är det inte. Tvärtom var även fjolåret ett starkt företagsstartarår, med över 70 000 nya företag.

Det är hoppfullt att företagsamheten spirar i såväl landet som i länet, trots pandemin. Om återhämtningen nu ska bli bärkraftig är det småföretagen vi måste satsa på. Västra Götaland får nämligen ett bredare och mindre sårbart näringsliv om jobben inte hänger på ett fåtal stora arbetsgivare.

”Var tredje svensk drömmer om att starta eget, visar den Sifoundersökning vi gör varje år.”

Den goda nyheten är att vi vet att många människor funderar på att bli företagare. Var tredje svensk drömmer om att starta eget, visar den Sifoundersökning vi gör varje år. Bland unga i åldern 18–29 år vill så många som varannan bli egen företagare. Här finns alltså en enorm potential. Jag möter varje år tusentals företagare och vill lyfta fram tre saker som kommunpolitiker i Västra Götaland bör fokusera på för att ta tillvara den potentialen:

1. Stötta småföretagens digitalisering. Det har aldrig varit enklare att starta och driva företag, tack vare dagens smarta teknik. Se till att alla Västra Götalands företagare kan nyttja digitaliseringens möjligheter fullt ut, exempelvis genom rådgivning och tillgång till stabilt bredband överallt i länet.

2. Stärk samverkan mellan myndigheter och företag. En god och konstruktiv dialog gynnar länets utveckling och tillväxt. Skapa lokala forum där beslutsfattare och näringsliv kan mötas, uppmuntra dialog och lyssna på företagarnas värdefulla tankar.

3. Satsa på mentorer och nätverkande. Det finns en guldgruva av idéer och företagsamhet att fånga upp hos människor som drömmer om ett eget företag, inte minst studenter och nya svenskar.

Att skapa fler livskraftiga och välmående företag i Västra Götaland sker inte över en natt. Det kräver ett aktivt och långsiktigt arbete där den egna kommunen är en avgörande nyckel. Därför har kommunpolitiker allt att vinna på att ge människor som drömmer om att driva företag bästa möjliga förutsättningar att våga och vilja ta steget.

Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ulricehamns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.