Annons

Debatt/S: LSS och assistans ska fungera

Ibland svänger det snabbt i nyhetsflödet. Det som ena dagen är en braskande nyhet visar sig dagen därpå inte helt ligga nära sanningen.
Publicerad 4 september 2018
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Under förra veckan kom barn-, äldre- och jämställdhetsminister Lena Hallengren med ett positivt besked. Grundläggande är att en ny LSS-lag krävs, skriver Inga-Kersti Skarland (S).
Under förra veckan kom barn-, äldre- och jämställdhetsminister Lena Hallengren med ett positivt besked. Grundläggande är att en ny LSS-lag krävs, skriver Inga-Kersti Skarland (S).Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Troligen var det en sådan snabb omsvängning som drabbat Cristina Bernevång (KD) med en del felaktiga påståenden i UT den 1/9 om bland annat barnboenden kopplat till Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS.

Det stämmer visserligen att SVT Nyheter skrev om att flera kommuner bygger eller planerar att bygga boenden för barn med funktionsnedsättningar som fått avslag på ansökan om personlig assistans. Men dagen därpå förnekade utpekade kommuner att så var fallet. Några bygger boenden, men inte till den aktuella målgruppen. Andra sa sig inte alls ha planer på boenden. Det SVT tagit upp i första skedet var helt enkelt inte sant.

Annons

När det gäller själva lagen, LSS, har det under de senaste åren kommit många berättelser om personer som nekats personlig assistans eller fått minskat antal timmar. Lagen har inte ändrats, men det finns några vägledande domar som Försäkringskassan har varit tvungen att följa.

Inga-Kersti Skarland (S)
Inga-Kersti Skarland (S)

En minister kan och ska inte ge direktiv att gå emot tolkningar av gällande lagstiftning. Men den socialdemokratiskt ledda regeringen har under mandatperioden tagit beslut om att utreda förändringar i lagen och i avvaktan på att utredningen blir klar ska inga omprövningar av gällande beslut göras.

Under förra veckan kom barn-, äldre- och jämställdhetsminister Lena Hallengren med ett positivt besked. Grundläggande är att en ny LSS-lag krävs. Andning och sondmatning ska vara grundläggande behov. Barn ska kunna växa upp med föräldrar och familj oavsett funktionsnedsättning.

Enbart löften om mer pengar löser inte frågan om assistans. En bättre fungerande assistans kräver en ny lag. Socialdemokraterna är beredda på högre kostnader. Genom en välskött ekonomi och fler som arbetar kan vi öka resurser till skola, vård och omsorg (assistans), samtidigt som vi kan höja pensioner och införa en familjevecka. Det är inte möjligt om man samtidigt ska göra stora skattesänkningar.

Inga-Kersti Skarland

socialdemokratisk kandidat till kommunfullmäktige

Annons
Annons
Annons
Annons