Annons

Rune Jakobsson: Insändarsidan gör tidningen mer intressant för oss läsare

Tidningarna bör satsa mer på insändare för att få en mer intressant tidning för oss läsare, skriver Rune Jakobsson i sin insändare.
insändare • Publicerad 8 april 2023
Detta är en insändare i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Insändare är lokalnyheter och vissa tidningar har en livlig diskussion mellan skribenterna, skriver Rune Jakobsson.
Insändare är lokalnyheter och vissa tidningar har en livlig diskussion mellan skribenterna, skriver Rune Jakobsson.Foto: Helena Landstedt/TT

Är insändare viktiga för våra tidningar? Ja, det finns ett fåtal tidningar som satsar på att ta in insändare i nämnvärd omfattning och det finns tidningar som inte tar in insändare. Många tidningar är så konservativa att det bara går allt sämre. Ja, det känns som de gett upp, kanske med orden att allt har förändrats. Förändringar sker alltid över allt och ger man upp så går det åt skogen. Det gäller att förändra sig och inte tro att allt alltid går att sköta med reptilhjärnan. Vi har alltid gjort så här, säger man. Det tänker man när man lagt sig tillrätta i sängen för att sova också, men när det gäller tidningen så vill den väl inte sova. Men efter sömnen kan det ju vara lite jobbigt att vakna.

Där dagstidningen har bäst liv är där man bland annat satsar på insändare. Man resonerar så att insändarna är lokalnyheter och vissa tidningar har där en livlig diskussion mellan skribenterna. En liten lokaltidning kan ha ett par sidor med insändare och stor popularitet.

”Där dagstidningen har bäst liv är där man bland annat satsar på insändare.”
Annons

Vem är egentligen intresserad av hur tidningar skriver vad de styrande vill ha sagt? Det är ju oss läsare tidningen ska betjäna och inte bara skriva sådant som de tror vi läsare vill se. Ofta finns det ju bara en sanning bland många andra och då är det väl viktigt att det den passar läsarna. Vi som läser tidningen blir ju lätt överkörda i stället för att känna oss som hemma. Redaktionen kan säkert framföra sin syn på samhället utan att anstränga sig. Men vill tidningen ha läsare så är det deras intressen som är viktigast. Att låsa fast sig i det som var för mer än hundra år sedan kan inte bli annat än tillbakagång. Skylla på utvecklingen av elektroniken, som vissa slarvigt i dag kallar för digitalisering är väl långt ifrån hela sanningen. Förändring är något som är svårt att acceptera, för tidningarna kan ett led vara att satsa mer på insändare för att få intressantare tidningar för oss läsare.

Rune Jakobsson

Annons
Annons
Annons
Annons