Annons

Rickard Skoglund: Ulricehamn saknar en kultur för kulturen

Det behövs kommunala ”markörer”; satsningar på evenemang som visar att kulturen är viktig och ger tillfälle för fler att vara aktiva som medverkande eller besökare, skriver Rickard Skoglund i sin insändare om kulturen kring kulturen.
Insändare • Publicerad 30 juli 2022
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Rickard Skoglund som allsångsledare i Svenljunga, som han menar satsar mer på kulturen än Ulricehamn.
Rickard Skoglund som allsångsledare i Svenljunga, som han menar satsar mer på kulturen än Ulricehamn.Foto: Marie Haglund

Är Ulricehamn sämre på kultur än andra mindre städer?

Det kan vara lätt att bara klaga och inte göra något själv men i detta fallet får jag nog säga att jag gjort mina försök. Från Stureparken, Folkets hus och allt där emellan.

Annons

Men varför ska det vara så svårt, finns det nåt gammalt som spökar? Kanske en valfråga att driva? Vad vill ni politiker med kulturen, finns en strategi?

I en tillväxtort som Ulricehamn så är kulturen extra viktig. Citat från Umeå Universitet: ”Kultur har fått viktigare betydelse i stadsutvecklingspolitik och det finns flera exempel där städer använder kultur som utvecklingsstrategi”.

Idrotten drivs framåt av eldsjälar, engagerade föräldrar i ett stabilt föreningsliv.

Där har kulturen Torpa slottsteater som ett praktexempel.

Finns det för få som vill uppleva något kulturellt i denna stad?

Man vill ju gärna ha ALLT men när allt väl finns så besöker man ändå inte kulturen i den utsträckning för att den ska få bäring.

Är ulricehamnaren kräsen? Nja, lite kanske. Men det är bara att gå till sig själv, hur många kulturella besök har gjorts under åren i Ulricehamn?

Men här har jag en tes, det behövs några ”markörer” från kommunen. Sneglar vi mot Svenljunga (liten ort) så finns det minst fyra olika större evenemang om året som är välbesökta.

Detta drivs av kommunala medel, näringsliv och föreningsliv i samarbete.

Det ger synergieffekter, fler aktörer vill hjälpa till, fler lokala talanger får möjlighet att synas, fler människor kommer.

Annons

Det skapas en kultur för kulturen och dessutom kan man ju marknadsföra orten.

”Men här har jag en tes, det behövs några ”markörer” från kommunen. Sneglar vi mot Svenljunga så finns det minst fyra olika större evenemang om året som är välbesökta.”

Vi har ju alla förutsättningar här i denna lilla stad, men ändå lyfter det inte. Varför? Ett av Sveriges vackraste Folkets hus som exempel. Rätt kunskap på rätt plats? Att arbeta med upplevelser, musik, evenemang, konst och teater är komplext. Men där ser vi nu en ljusnande framtid i en ny styrelse.

Nej, nu får inte bitterheten ta över, Ulricehamn är fantastiskt och det finns mycket som är så bra och det tar tid att skapa kulturer.

Själv testar jag mina vingar i annan kommun ett tag (gräset är nog inte grönare) så vi ses säkert på en scen nära dig snart ändå.

Rickard Skoglund

Annons
Annons
Annons
Annons