Annons

Reumatikerföreningen: Inför mer flexibla regler för sjukersättning

Fler ersättningsnivåer och lättbegripliga regler kring engagemang i ideellt arbete skulle hjälpa personer med reumatiskt sjukdom, skriver företrädare för Reumatikerföreningen.
insändare • Publicerad 9 mars 2024
Detta är en insändare i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Reumatism går ofta i skov och sjuka kan periodvis behöva sjukskrivas på hel- eller deltid, skriver företrädare för Reumatikerföreningen.
Reumatism går ofta i skov och sjuka kan periodvis behöva sjukskrivas på hel- eller deltid, skriver företrädare för Reumatikerföreningen.Foto: Dan Hansson/TT

I dag kan många med reumatisk sjukdom jobba tack vare bra mediciner och rehabilitering. Men alla blir inte hjälpta av de biologiska läkemedlen och sjukdomen går ofta i skov. Då kan man behöva sjukskrivas på hel- eller deltid. En anställd person kan få sjukpenning på 25 procent, 50 procent, 75 procent eller 100 procent. Men vi hävdar att alla måste ha möjlighet att arbeta till hundra procent av sin förmåga – och kunna försörja sig på det. Om ens förmåga är 90 procent av en heltid är det slöseri med arbetskraft och resurser att personen ska ha sjukpenning på 25 procent. Vi har därför länge efterlyst fler ersättningsnivåer i sjukförsäkringssystemet, så att man exempelvis kan arbeta 60 procent och få sjukpenning på 40 procent.

Att inte kunna jobba på grund av sjukdom kan upplevas som mycket tungt – utöver kroppsliga besvär och ett betydande inkomstbortfall kan individen också förlora känslan av att höra till.

”Vi har därför länge efterlyst fler ersättningsnivåer i sjukförsäkringssystemet, så att man exempelvis kan arbeta 60 procent och få sjukpenning på 40 procent.”
Annons

Engagemang i en ideell förening kan då bli ett ljus i vardagen. Dock är reglerna för sjukersättning så krångliga att sätta sig in i att många inte vågar arbeta ideellt eller ta ett arvoderat styrelseuppdrag i rädsla för att förlora sin sjukersättning. Reumatikerförbundet vill därför:

– Att socialförsäkringssystemet blir mer flexibelt med fler nivåer för sjukpenning och sjuk- och aktivitetsersättning än de som finns i dag.

– Att reglerna blir mer lättbegripliga och förutsägbara när det gäller hur mycket ideellt arbete som individen kan åta sig utan att förlora sin ersättning.

Marie-Louise Petersson, ordförande Reumatikerföreningen Ulricehamn

Monica Nordh Halldén, ordförande Reumatikerdistriktet Älvsborg

Annons
Annons
Annons
Annons