Annons

Rasismen har ingen plats i Ulricehamn

Ulricehamn är inte förskonat från rasism och främlingsfientlighet. Det blir inte minst påtagligt i kommentarer på sociala medier när brott rapporteras, skriver Mattias Green-Andersson och Inga-Kersti Skarland.
Debatt • Publicerad 30 mars 2021
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Den antirasistiska kampen kan inte utkämpas enbart av de som utsätts, precis som jämställdhetskampen inte kan drivas av enbart kvinnor, påpekar skribenterna.
Den antirasistiska kampen kan inte utkämpas enbart av de som utsätts, precis som jämställdhetskampen inte kan drivas av enbart kvinnor, påpekar skribenterna.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Vi socialdemokrater står upp för alla människors lika värde och kan aldrig tolerera rasism och främlingsfientlighet. Som politiker måste vi ta ett stort ansvar i kampen mot rasismen. Vi får aldrig någonsin vackla när det gäller alla människors lika värde.

Ulricehamn är inte förskonat från rasism och främlingsfientlighet. Det blir inte minst påtagligt i kommentarer på sociala medier när brott rapporteras. Runt fikaborden på många arbetsplatser fälls typiska rasistiska kommentarer om personer med annan social, kulturell, etnisk och religiös bakgrund.

”Varhelst rasismen visar sig ska vi säga ifrån.”
Annons

Eller som Mattias Green-Andersson berättar: ”Jag har flera gånger upplevt att mina barn kommit hem och gråtit och önskat att dom var vita. När ens egen familj blir utsatt gör det mig så ledsen att vi år 2021 inte lärt oss mer av historien”.

De rasistiska hatbrotten i Sverige fortsätter att dominera hatbrottsstatistiken. Personer med utländsk bakgrund diskrimineras på både bostadsmarknaden och arbetsmarknaden. De behöver ha en högre utbildning och prestera bättre än majoritetsbefolkningen för att komma upp i likvärdig lön. Arbetslösheten är hög och många jobbar i yrken med lägre krav och som inte motsvarar den utbildning de har.

Den antirasistiska kampen kan inte utkämpas enbart av de som utsätts, precis som jämställdhetskampen inte kan drivas av enbart kvinnor. Den måste utkämpas av alla som tror på människors värde. I fikarummet, i kommentarsfältet, i samtalet med grannen, på bussen till jobbet, varhelst rasismen visar sig ska vi säga ifrån.

Rasism och främlingsfientlighet bottnar ofta i en rädsla för det annorlunda, för det som avviker från invanda normer. Vi tror att ju fler människor med utländsk bakgrund som vi möter i vardagen, i förskolan, skolan, hemtjänsten, på biblioteket, ja i alla våra kommunala verksamheter medför att vi får en ökad förståelse och sympati för olikheterna. Att vi känner oss tryggare med varandra oberoende av härkomst.

För att öka trovärdigheten för att vi i Ulricehamns kommun på riktigt vill bekämpa alla former av rasism behöver vi öka andelen anställda personer med olika kulturell tillhörighet, religion, etnicitet och hudfärg.

I en motion till kommunfullmäktige föreslår vi att förvaltningen får uppdraget att arbeta för att anställa fler med invandrarbakgrund i kommunens samtliga verksamheter. Även i ledarroller.

Mattias Green-Andersson (S)

Inga-Kersti Skarland (S)

Annons
Annons
Annons
Annons