Annons

PRO: Rösta igenom garantitillägget i riksdagen för Sveriges pensionärer

Just nu ligger förslaget om garantitillägget på riksdagens bord för bland annat Västra Götalands riksdagsledamöter att ta ställning till. De partier som säger sig vilja förbättra för de pensionärer som har det sämst ställt måste nu rösta för att garantitillägget blir verklighet, skriver PRO, Pensionärernas riksorganisation.
Insändare • Publicerad 12 maj 2022
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Garantitillägget är viktigt för de pensionärer som har det sämst ställt, skriver företrädare för PRO i insändaren. Särskilt nu när priserna på till exempel mat går upp.
Garantitillägget är viktigt för de pensionärer som har det sämst ställt, skriver företrädare för PRO i insändaren. Särskilt nu när priserna på till exempel mat går upp.Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

När PRO grundades i mars1942 var det för att motarbeta fattigdom bland Sveriges äldre. Så här 80 år senare hade vi gärna velat skriva att fattigpensionären är ett minne blott, men än i dag lever en stor grupp pensionärer i relativ fattigdom. Detta eftersom pensionsnivån inte har följt löntagarnas inkomstutveckling.

En stor grupp pensionärer, varav de flesta är kvinnor, får i dag orimligt låga pensioner. De flesta har jobbat ett långt arbetsliv och många har därutöver tagit ett större ansvar för barn och hemarbete än vad männen har gjort.

Annons

Nu har regeringen tillsammans med V och MP lovat att införa ett garantitillägg som höjer inkomsten för de med lägst pensioner. Tillägget börjar betalas ut i augusti i år och innebär en stor lättnad för de pensionärer som behöver vända på varje krona. Garantitillägget kommer om det blir verklighet att ge cirka en miljon pensionärer i genomsnitt 750 kronor per månad skattefritt. Detta är välbehövligt, särskilt när priserna på nödvändiga saker såsom mat stiger kraftigt.

”En stor grupp pensionärer, varav de flesta är kvinnor, får i dag orimligt låga pensioner. De flesta har jobbat ett långt arbetsliv och många har därutöver tagit ett större ansvar för barn och hemarbete än vad männen har gjort.”

PRO menat att alla pensionärer måste kunna leva på sin pension. Tre av fyra som kommer att få ta del av garantitillägget är kvinnor. I Västra Götaland beräknas ungefär 170 500 pensionärer, såväl kvinnor som män, att få ökade inkomster.

Samtidigt är detta garantitillägg ett led i lappande och lagande av ett pensionssystem som snarast borde ses över i sin helhet. Den allmänna pensionens andel av den tidigare lönen är för många nyblivna pensionärer väsentligt lägre än de 60 procent som utlovades när pensionsreformen sjösattes 1994. Den genomsnittliga allmänna pensionen för kvinnor är ungefär 12 600 kronor före skatt och för män är den några tusenlappar högre. Det är inga höga pensioner och faktum är att många nyblivna pensionärer i dag får ut mindre än hälften av den lön de tidigare haft i inkomstpension.

Det är helt orimligt. Det främsta problemet är att pensionssystemet är underfinansierat. En viktig åtgärd är att höja avgifterna till pensionssystemet från dagens 17,21 till 18,5 procent, något flera politiska partier håller med om och behöver stå på sig för att driva igenom. En sådan höjning kan ge höjda pensioner med 6,6 procent enligt Pensionsmyndighetens beräkningar, och skulle göra stor skillnad i pensionskuvertet för många.

Garantitillägget är inte en perfekt reform. Men just nu finns inga andra förslag som så snabbt kan ge så många en välbehövlig pensionshöjning. Därför uppmanar PRO Västra Götalands alla riksdagsledamöter att rösta ja till garantitillägget.

Kjell Johansson, ordförande distriktet PRO Södra Älvsborg,

Pensionärernas riksorganisation

Annons
Annons
Annons
Annons