Annons

Platsar jag i SD:s samhälle?

Jag funderar över hur SD:s program står sig gentemot mänskliga rättigheter och även mot svensk grundlag, skriver Rolf Sjölin.
Insändare • Publicerad 20 mars 2021
Detta är en insändare i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
När man påstår att personer med ett visst utseende, språk, religion, etcetera inte duger blir det svårare att enas, påpekar Rolf Sjölin.
När man påstår att personer med ett visst utseende, språk, religion, etcetera inte duger blir det svårare att enas, påpekar Rolf Sjölin.Foto: ANDERS WIKLUND / TT

”Fängsla och utvisa”. Så stod det utanpå en broschyr som låg i brevlådan häromdagen. I broschyren, som var från lokala Sverigedemokraterna, fanns foton och adresser till lokala personer man kan kontakta. Lägger man till Jimmy Åkessons budskap om nordisk kultur, och att man ska se ut som en nordbo, undrar man ändå om man platsar.

Jag har i Washington i USA och i Ottava i Kanada mött representanter för urbefolkningar i Nordamerika. De berättade om hur, i sen tid, barn togs ifrån dem för att ”göras om” till nordamerikaner.

Annons

1997 deltog jag i en konferens på New Foundland, en ö öster om Kanadas fastland. Där föreläste representanter för urbefolkningar om diskriminering av dem och deras kulturer. Jag deltog genom att föreläsa om Norden, vår ursprungsbefolkning, samerna och våra språkminoriteter.

”Låt oss följa landets grundlagar, barnkonventionen och visa medmänsklighet.”

De flesta av oss kan säkert från sin skoltid erinra sig kamrater som farit illa. I dag liksom tidigare drabbas hela folkgrupper.

När enskilda och kulturer är oeniga om materiella ting kan lösningar finnas. När vi påstår att personer med ett visst utseende, språk, religion, etcetera inte duger blir det svårare och kan drabba vem som helst.

Jag funderar över hur SD:s program står sig gentemot mänskliga rättigheter och även mot svensk grundlag. Det är dock svårt att förbjuda partiers idéer och i stora sammanhang är det bättre att ha dem i ”det fria” och argumentera mot dem.

Jag funderar även över de ”gamla” partiernas ideologier, framvuxna i industrialismens barndom. Är de inte föråldrade? Ett av mina barnbarn anser att en ny tid med digitaliseringen började år 2004. Jag är beredd att hålla med honom.

Jag anser att det politiska systemets aktörer ännu mera måste tänka och arbeta utifrån dagens världssituation och digitala samhälle.

Låt oss följa landets grundlagar, barnkonventionen och visa medmänsklighet.

Rolf Sjölin, Boarp-Närarp, Gällstad

Annons
Annons
Annons
Annons