Annons

Pensionerad lärare: Trenden att välja bort Tingsholm går att vända

Varför väljer 42 elever bort Tingsholm? Signaturen ”Pensionerad lärare” har tips till både politiker och skola för hur trenden kan vändas.
Insändare • Publicerad 2 december 2023
Detta är en insändare i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
55 procent av Ulricehamns niondeklassare väljer Tingsholm. Signaturen ”Pensionerad lärare” har idéer om hur kan man göra för att fler ska springa ut på skolans trappor på studenten. Bilden är från studenten 2021.
55 procent av Ulricehamns niondeklassare väljer Tingsholm. Signaturen ”Pensionerad lärare” har idéer om hur kan man göra för att fler ska springa ut på skolans trappor på studenten. Bilden är från studenten 2021.Foto: Pernilla Rudenwall

Nu kan jag inte låta bli att skriva ner mina tankar angående Tingsholmsgymnasiet!

Det är ju fint att 55 procent av gymnasieeleverna väljer att gå på Tingsholm. Jag funderar däremot över de 42 elever som kunde valt den skolan, men inte gjorde det.

Annons

Är de extra nyfikna, driftiga, vill bort, eller är det något med skolan som skaver? Det handlar om mycket pengar, men kan man gör något åt detta?

Ja, det kan både ni politiker och skolledning göra, men det krävs planering och arbete, respekt och vilja att göra det bästa för eleverna! Ni har ett uppdrag! Ett viktigt uppdrag!

Vad kan ni göra? Här kommer några tips!

– Skolledningen måste arbeta entusiastiskt, med ett driv och med en positiv inställning.

– Skolan/ledningen behöver synas och höras i olika sammanhang.

– Lärarna ska vara med på banan och jobba för en förändring och för att alla elever ska få möjlighet att lyckas. Vet att ni verkligen försöker, med bristande resurser!

– Anställ två speciallärare, som kan hjälpa elever med till exempel dyslexi eller andra diagnoser. Eleverna har rätt till detta stöd! Man kan inte skylla på bristande resurser, utan måste ordna det!

”Elevernas val, borde väcka er politiker och skolledning, om ni vill se andra siffror.”

– Respektfullt och stödjande bemötande, från ALLA lärare, utan kränkande kommentarer, när man har svårigheter! Ingen elev ska behöva lämna Tingsholm, för skola i Borås, för att få gott bemötande och rätt stöd.

– En mjukare uppstartsvecka, utan läxor och prov. Möjlighet att lära känna de nya klasskamraterna.

– Hemsidan kan förbättras och göras mer elevvänlig, lockande, målinriktad, trevlig med mera. Ge skolan ett gott rykte! Titta till exempel på Almåsgymnasiets hemsida! Den är intressant, visar respekt och att eleverna är viktiga och värda att satsas på!

Annons

– Skicka, en icke dömande frågeenkät, till alla elever som valde bort Tingsholmsgymnasiet. Varför valde de bort Tingsholm? Vad hade de önskat, för att välja att gå där?

Rektor säger att kostnaden, 106 miljoner kronor är ”priset för elevernas valfrihet”. Han önskar ju uppenbarligen, att detta valet inte ska finnas! Jag är glad att möjligheten finns nu!

Elevernas val, borde väcka er politiker och skolledning, om ni vill se andra siffror. Ni kanske ska fundera på, om ni själva, delvis, kan ha bäddat för det här läget!

Pensionerad lärare

Annons
Annons
Annons
Annons