Annons

Orimligt mycket luft i kexpaketet

Kartongen fylldes enbart till drygt 77 procent. Hela 23 procent var tomrum, konstaterar Harry Banfather.
Insändare • Publicerad 8 maj 2021
Detta är en insändare i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Vid mätning visade sig kartongen ha en höjd på ganska exakt 18 centimeter. Innehållet räckte dock enbart upp till cirka 14 centimeter, påpekar insändaren.

Nyligen köptes kexpaketet på bilden från en av Ulricehamns större matvaruaffärer. När paketet öppnades visade det sig att kartongens storlek inte stämde överens med innehållet. Vid mätning visade sig kartongen ha en höjd på ganska exakt 18 centimeter. Innehållet räckte dock enbart upp till cirka 14 centimeter.

Längdmässigt innebär detta att kartongen enbart fylldes till drygt 77 procent, varvid hela 23 procent var tomrum. Inte nog med att köparen blir lurad, energikrävande och troligen miljövidriga transporter har använts för att förflytta luft.

Annons

Det kan förstås vara frågan om ett fel i paketering som inte upptäckts av tillverkaren, men om så inte är fallet och samtliga liknande produkter paketeras under samma sorts förhållanden så är strategin under all kritik. Förutom de olägenheter som redan nämnts tar produkten upp onödig plats på matvaruaffärernas hyllor.

”Förvånande att en så pass enkel sak kan få förekomma.”

Man får intrycket att begreppet ”lean produktion” inte nått fram till denna tillverkare, som till råga på allt gör åt onödigt mycket förpackningsmaterial. På vissa förpackningar, till exempel frukostflingor, kan det stå att innehållet under transport kan skakas ihop så att det uppstå en del tomrum i paketen, detta gäller förstås inte kexpaket.

När det gäller flingor och dylikt kan man ställa sig frågan om varför tillverkare inte ordnar en skakning direkt vid produktionen, för att redan före transport kompaktera innehållet och på så vis spara på förpackningsmaterial och effektivisera transporterna.

Med tanke på dagens fokus på miljö ur flera aspekter är det förvånande att en så pass enkel sak kan få förekomma.

Harry Banfather, Marbäck

Annons
Annons
Annons
Annons