Annons

Ojämlikheten står Sverige dyrt

Under mer än 30 år har vi låtit ojämlikheten växa i Sverige. Konskvensen? Vi en närmast ofattbar förmögenhetskoncentration till de rikaste i landet. Principen om ”skatt efter bärkraft” måste återupprättas, anser Bo Sandberg.
Debatt • Publicerad 3 december 2020
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Avreglera, privatisera och sänka skatter är mottot. Låt de rika bli så rika som de bara kan så kommer välståndet att ”sippra ner” till de fattiga, är tanken. Ni hör själva hur urbota dumt det låter, skriver Bo Sandberg.
Avreglera, privatisera och sänka skatter är mottot. Låt de rika bli så rika som de bara kan så kommer välståndet att ”sippra ner” till de fattiga, är tanken. Ni hör själva hur urbota dumt det låter, skriver Bo Sandberg.Foto: Henrik Montgomery/TT

”Låt förnuftet styra över invandringen”, skriver signaturen Beron i UT 26/11. Problemet i Sverige är snarare att vi inte låter förnuftet styra över ekonomin. Det listas en lång rad problem i insändaren, från segregation till för låga pensioner – vilka är allvarliga problem. Det är bara att orsaken till dem inte är invandring, utan ojämlikhet.

Under mer än 30 år har vi låtit ojämlikheten växa i Sverige, därför att så gott som alla politiker, från höger till vänster, försvurit sig till en och samma ekonomiska teori – den nyliberala.

Annons

Grundtanken är att staten/samhället inte ska lägga sig i ekonomin. Avreglera, privatisera och sänka skatter är mottot. Låt de rika bli så rika som de bara kan så kommer välståndet att ”sippra ner” till de fattiga, är tanken. Ni hör själva hur urbota dumt det låter.

Donald Trump tog den ekonomiska politiken till vägs ände, med gigantiska skattesänkningar för de allra rikaste i USA och nedskärningar på det sociala området. Resultatet? 50 miljoner amerikaner går hungriga denna thanksgiving. Tiotals miljoner saknar sjukförsäkring och riskerar att inte få någon sjukvård, inte ens om de får covid-19.

Ni kanske känner igen den nyliberala tanken i vår borttagna värnskatt? Där gick sju miljarder rakt ner i de rikastes fickor. Privatisera Arbetsförmedlingen? Låt marknadshyror råda? Försämrad arbetsrätt? Sämre pensioner? Inget av det är vad nationalekonomerna vill se för att ekonomin ska bli bättre för en majoritet av befolkningen.

”Problemen i Sverige löser vi genom att bygga ett solidariskt, jämlikt samhälle.”

Internationella valutafonden, IMF, har nyligen sagt att det största problemet i världsekonomin är den snabbt växande ojämlikheten. En lösning de föreslår är mycket mer internationellt samarbete mot skatteflykt. Bara Sverige förlorar 70–80 miljarder kronor årligen i skatteflykt. Det blir mycket sjukvård, billiga bostäder och höjda pensioner för det! Detta är det verkliga flyktingproblemet i Europa.

EU-kommissionen har beräknat utgiften för att ta emot en miljon flyktingar till 12,5 miljarder euro, medan skatteflykten enligt kommissionen kostar samhället 1 000 miljarder euro per år. En svensk nationalekonom har räknat ut att bara skattesänkningarna sedan år 2000 kostar samhället 200 miljarder kronor årligen. Går vi tillbaka till 1990 har samhällets inkomster i skatt minskat från 51 procent av BNP då, till 43 procent i dag. Cirka 400–500 miljarder om året. Det finns att ta av!

Sverige är rikare än någonsin, även om ojämlikheten kostar i sämre ekonomisk tillväxt, förutom alla andra problem som den orsakar. Invandringen ger oss däremot en något förbättrad ekonomisk tillväxt. Vi har problem som bostadsbrist, arbetslöshet, urholkad trygghet vid sjukdom och ålderdom, problem inom sjukvården och skolorna. Arbetare, sjukvårdspersonal, lärare och tjänstemän som stressas till sjukdom och i många fall är underbetalda. Samtidigt har vi en närmast ofattbar förmögenhetskoncentration till de rikaste i landet.

Återinför förmögenhets-, arvs-, gåvo- och fastighetsskatt och gör dem progressiva (högst för de rikaste). Sverige är ett av väldigt få länder som helt avskaffat de skatterna – vilket kan förklara att vi har den snabbast växande ojämlikheten i västvärlden. Inför en ”solidaritetsskatt” på de höga inkomsterna som ett första steg mot att återupprätta principen om ”skatt efter bärkraft”.

Obama och USA:s skatteverk förde en betydligt hårdare kamp mot skatteflykt än EU. Vi kan vänta oss samma sak av Biden. Dags att EU går från ord till handling i frågan. Ska vi tala om vad kriminalitet och fusk kostar samhället, så står den ekonomiska för väldigt mycket mer än till exempel bidragsfusk.

Vill vi få ett samhälle med mindre kriminalitet, bättre folkhälsa och bättre levnadsvillkor för en majoritet av befolkningen, så behöver vi ett betydligt större engagemang av samhället i ekonomin. Det behövs också för att bygga de bostäder vi behöver, förbättra ersättningar och pensioner och bygga järnvägar, koldioxidsnåla industriprocesser och sol-, våg- och vindkraft som motverkar klimatkrisen.

Då får vi se till att de rikaste tio procenten av befolkningen och höginkomsttagare, verkligen betalar sin del genom skatter. Problemen i Sverige löser vi genom att bygga ett solidariskt, jämlikt samhälle. Det är bara att sätta igång!

Annons

Bo Sandberg

Annons
Annons
Annons
Annons