Annons

Ohållbart att höja momsen på reparationer

Torbjörn Vennström kritiserar regeringens budgetförslag om att höja momsen på reparationer av tillexempel cyklar, kläder och skor.
insändare • Publicerad 17 november 2022
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Regeringen vill höja momsen på reparationer från sex till tolv procent.
Regeringen vill höja momsen på reparationer från sex till tolv procent.Foto: Maja Suslin/TT

Vår nya regering är snabb på att ta det ena ohållbara beslutet efter det andra.

Nu har högerkoalitionen kommit överens om att höja momsen på reparation av cyklar, kläder, skor, väskor med mera – från sex till tolv procent.

Annons

Momsen för reparationer av hushållsartiklar sänktes i två steg av de förra regeringarna – från normala 25 procent till sex procent för att stimulera ett mer hållbart användande av vanliga hushållsartiklar. Vår konsumtion och slit- och slängkultur har ju blivit en av de största miljö- och klimatbovarna.

”Vår konsumtion och slit och slängkultur har ju blivit en av de största miljö- och klimatbovarna.”

Antagligen behöver nya regeringen göra sådana här saker för att kunna finansiera några andra av sina klimatskadliga beslut – att sänka bränsleskatter, att ge återbäring till storförbrukare av el, och att behålla ett arbetsreseavdrag som mest gynnar bilpendlande välbärgade män i städernas villaförorter.

Regeringen påstår att de respekterar Sveriges klimatmål och Parisavtalet om klimatet, men hittills har vi bara sett beslut som går i motsatt riktning. Sverige är gradvis på väg att bli en värsting i klassen. Vad tänker miljö- och klimatminister Romina Pourmokhtari (L) om att regeringen försvårar för de som vill leva hållbart, och samtidigt gynnar de som slösar?

Torbjörn Vennström

Annons
Annons
Annons
Annons