Annons

Ofullständiga ansökningar skapar lång handläggningstid för bostadstillägg

Bostadstillägget kan utgöra ett betydande tillskott för pensionärer, men det är bara de som har en svag ekonomi som kan få tillägget. Tre av tio av alla sökande i hela landet uppfyller inte kraven och får därför avslag. Det gör att andra som är i stort behov av utbetalning får vänta längre på besked, skriver Sabina Masic på Pensionsmyndigheten.
insändare • Publicerad 3 juni 2022
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Tre av tio pensionärer som söker bostadstillägg uppfyller inte kraven för att få bidraget, skriver Pensionsmyndigheten i sin insändare.
Tre av tio pensionärer som söker bostadstillägg uppfyller inte kraven för att få bidraget, skriver Pensionsmyndigheten i sin insändare.Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Vi på Pensionsmyndigheten har kontakt med många pensionärer som hoppas på ett tillskott i plånboken. Och för vissa pensionärer kan bostadstillägget utgöra en väsentlig förstärkning av ekonomin – som mest 6 990 kronor per månad. Men långt från alla kan få bostadstillägget.

Grundkraven för att ha rätt till bostadstillägg är att man är 65 år eller äldre och bor i Sverige. Hela den allmänna pensionen och hela premiepensionen behöver också tas ut.

Annons

Utöver grundkraven är bostadstillägget till för de som har låg pension, små tillgångar och låga inkomster. I bedömningen tas hela ekonomin med vilket innebär att till exempel tjänstepension och andra inkomster räknas. Ett sparkonto, fonder eller en sommarstuga räknas som tillgångar. Om man lever tillsammans med någon räknas bådas inkomster och tillgångar, vilket gör det svårare att få bostadstillägg.

”I dag lägger Pensionsmyndighetens handläggare mycket tid på ansökningar som är ofullständiga eller felaktiga och som leder till avslag.”

För att få en uppfattning om de egna chanserna att få bostadstillägg kan man titta på vem som får tillägget i dag. De flesta bor själva, betalar 4 000 kronor eller mer för sitt boende, har sammanlagt mindre än 14 000 kronor i pension och andra inkomster varje månad efter skatt och har en förmögenhet på mindre än 100 000 kronor.

För att veta om det är värt att ansöka bör man göra en beräkning på pensionsmyndigheten.se. Där står vilka uppgifter kring bostad, inkomst och eventuella tillgångar man behöver ha. Efter att ha fyllt i uppgifterna får man ett preliminärt besked.

Om beräkningen visar att man bör ansöka är det enklast och snabbast att göra det digitalt. Andra alternativ är pappersansökan, att ringa vår kundservice eller besöka ett av våra servicekontor.

En komplett och korrekt ansökan leder till snabbare beslut och utbetalning. Att skaffa mobilt BankID och ta fram alla nödvändiga uppgifter innan ansökan eller kontakt med oss snabbar på processen. Mobilt BankID ökar vår chans att hjälpa den sökande direkt vid kontakten med oss. De uppgifter som behövs är exempelvis årsbesked från samtliga banker, utbetalningsbesked från tjänstepensionsbolag och utländska pensionsbolag samt hyres- och bolåneavier.

I dag lägger Pensionsmyndighetens handläggare mycket tid på ansökningar som är ofullständiga eller felaktiga och som leder till avslag. Åtta av tio ansökningar som kommer in till oss är ofullständiga och kräver kompletteringar. Och hela tre av tio sökande får avslag. Det gör att andra som är i stort behov av utbetalning får vänta längre på besked.

För den pensionär i Västra Götaland som har låg pension är bostadstillägget ett viktigt och välkommet stöd. Många andra får avslag för att de inte uppfyller kraven.

Sabina Masic, enhetschef för bostadstillägg på Pensionsmyndigheten

Annons
Annons
Annons
Annons