Annons

Nyårslöften: Sätt upp ett mål för hur du vill dricka alkohol

Ta medvetna beslut om hur du vill dricka alkohol, skriver Mojtaba Ghodsi, vd på IQ.
insändare • Publicerad 31 januari 2024
Detta är en insändare i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Sätt upp ett mål för hur du vill dricka. Till exempel antal glas per vecka, och håll dig till det och drick bara när du själv vill, skriver Mojtaba Ghodsi, vd på IQ.
Sätt upp ett mål för hur du vill dricka. Till exempel antal glas per vecka, och håll dig till det och drick bara när du själv vill, skriver Mojtaba Ghodsi, vd på IQ.Foto: Gorm Kallestad

I januari vill många göra en nystart. För många handlar det om att dricka mindre eller att helt avstå från alkohol, att ta en vit månad. Enligt en undersökning som Novus genomfört på uppdrag av IQ överväger närmare 6 av 10 alkoholkonsumenter en vit månad under 2024 och 3 av 4 kan tänka sig att dra ner på sitt drickande under en period.

De flesta håller dock inte ut mer än två veckor. I januari infaller nämligen Quitters day, den dag då många ger upp sina nyårslöften. Övertygelsen och motivationen som ett nyårslöfte innebär börjar faktiskt falna redan andra fredagen i januari enligt data från träningcommunityt Stravas användare.

Annons

Att ta en paus från alkoholen har positiva medicinska effekter och kan även leda till förändrade vanor som består. Det ger dig tid att reflektera över vilken plats alkoholen tar i ditt liv och hur det kanske påverkar personer i din närhet.

Hur gör man då för att hålla på sitt nyårslöfte längre än till andra fredagen i januari?

Enligt forskning finns det smarta metoder för att få sina nyårslöften att hålla. Om du väljer att börja med någonting, i stället för att sluta med någonting, så har du större chans att nå dina mål – eller om du ersätter ett beteende med ett annat. Kring alkoholvanor kan det handla om att ersätta kompishängets ”ta en öl”, med att ta en fika. Eller att umgås genom aktiviteter som inte kretsar kring alkohol.

”Vad skulle bli bättre för dig om du drack mindre?”

Trots att Sverige är världskända för ordet lagom, så är det sällan vi använder oss av den filosofin när det kommer till vårt umgänge med alkohol. Många tar kanske ett par glas mer än vad de egentligen hade tänkt sig från början, eller skulle vilja. Ofta av helt slentrianmässiga skäl.

För att nå bortom Quitters day med dina nyårslöften om mer medvetna alkoholval vill jag ge tre tips:

1. Hitta motivationen. Fundera över hur du vill dricka. Vad skulle bli bättre för dig om du drack mindre?

2. Sätt upp ett mål för hur du vill dricka. Till exempel antal glas per vecka, och håll dig till det och drick bara när du själv vill. Stå på dig om någon tjatar på dig att dricka mer.

3. Prata med dem nära dig om hur de upplever dig när du har druckit alkohol. Den vetskapen kan ge nya insikter som hjälper dig i din självreflektion.

Vi ser i vår undersökning att var tredje som dricker alkohol har tagit en vit månad någon gång de senaste två åren och att drygt var annan under de senaste två åren dragit ner på sitt drickande under en begränsad period. Så vi vet att det går. Lycka till med ett mer medvetet alkoholår 2024.

Mojtaba Ghodsi, vd på IQ

Annons
Annons
Annons
Annons