Annons

Nya möjligheter till kompetensutveckling kan säkra framtidens arbetsmarknad i Västra Götaland

Välfärden behöver ny personal, ny kompetens och fler medarbetare. För att möta stundande lågkonjunktur behövs ett ökat fokus på utveckling och utbildning genom hela arbetslivet. Därför är det avgörande att både medarbetare och arbetsgivare i Västra Götaland ser möjligheterna i det nya omställningsstudiestödet, skriver Eva Wikström, vd för Omställningsfonden.
insändare • Publicerad 23 februari 2023
Detta är en insändare i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Från och med årsskiftet täcker ett nytt omställningsstudiestöd upp för 80 procent av den tidigare inkomsten för de allra flesta vuxna som är mitt i karriären och vill utbilda sig, skriver Eva Wikström, vd för Omställningsfonden.
Från och med årsskiftet täcker ett nytt omställningsstudiestöd upp för 80 procent av den tidigare inkomsten för de allra flesta vuxna som är mitt i karriären och vill utbilda sig, skriver Eva Wikström, vd för Omställningsfonden.Foto: Claudio Bresciani/TT

Från och med årsskiftet täcker ett nytt omställningsstudiestöd upp för 80 procent av den tidigare inkomsten för de allra flesta vuxna som är mitt i karriären och vill utbilda sig. I Västra Götaland finns nästan 700 000 personer som skulle kunna ansöka om omställningsstudiestödet om de uppfyller kriterierna.

Omställningsfonden stöttar medarbetare inom välfärden vars anställning upphört och arbetar förebyggande med kompetensutvecklingsinsatser. Det har knappast undgått någon att välfärdssektorn är i stort behov av fler medarbetare och ny kompetens.

Annons

Enligt en Sifoundersökning, genomförd på uppdrag av Omställningsfonden, vill mer än hälften av svenskarna, 54 procent, byta yrke, bransch eller sektor någon gång under arbetslivet. Nästan lika många, 48 procent, skulle vilja utbilda sig till ett annat yrke om den personliga ekonomin inte var en faktor.

”Med gemensamma insatser kan det nya omställningsstudiestödet visa sig vara en av de viktigaste reformerna på svensk arbetsmarknad på många år.”

Med det nya omställningsstudiestödet kommer de allra flesta vuxna som är etablerade på arbetsmarknaden få ekonomisk trygghet för att studera mitt i livet. Stödet är omfattande – genom studiestöd, lån och i många fall även kompletterande kollektivavtalade ersättningar täcks 80 procent av den tidigare lönen upp under ett års heltidsstudier. Intresset för det nya stödet har varit enormt. Från den 1 oktober tills i dag har över 14 000 personer i Sverige skickat in sin ansökan till CSN.

För att omställningsstudiestödet ska fylla sitt syfte behövs modiga medarbetare i Västra Götaland som vågar göra ett uppehåll i arbetslivet och återvända till skolbänken. Den medarbetare som funderar på att byta bana, lära nytt och utvecklas i arbetslivet uppmanar jag att ta kontakt med den omställningsorganisation som ingår i arbetsplatsens kollektivavtal för att få reda på hur det skulle gå till i praktiken.

Västra Götalands arbetsgivare behöver också uppmuntra sina medarbetare till kompetensutveckling. Det innebär att vara öppen för att den som vill studera kan vara tjänstledig och att anpassa arbetssätt och organisation därefter.

Med gemensamma insatser kan det nya omställningsstudiestödet visa sig vara en av de viktigaste reformerna på svensk arbetsmarknad på många år. Med mer kompetensutveckling möter vi framtida utmaningar tillsammans.

Eva Wikström, vd, Omställningsfonden

Annons
Annons
Annons
Annons