Annons

Nu är maskrosorna som finast!

Istället för att reta sig på maskrosor och kalla dem ogräs kan vi njuta av dem och göra maskrosmarmelad, skriver Rune Jakobsson i sin hyllning till maskrosorna!
Insändare • Publicerad 24 maj 2022
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Rune Jakobsson slår ett slag för maskrosor, kirskål och libbsticka i sin insändare!
Rune Jakobsson slår ett slag för maskrosor, kirskål och libbsticka i sin insändare!Foto: Hasse Holmberg / SCANPIX

Alla tycker väl inte maskrosorna är fina då de förknippas med ogräs i våra gräsmattor. Men visst är dessa gula blommor vackra i vår gröna natur. Hade vi bott på någon annan plats på vår jord, då hade vi säkert ondgjort oss för något annat som vi kanske köper i blomsteraffären i dag. Och vem har sagt att naturen ska vara efter vårt önskemål, skulle det i så fall gynna balansen i naturen? För det är ju inte bara maskrosor som vi inte vill ha i vår trädgård. Förresten så finns det väl plastgräsmattor och vattenpass för den som har kontrollbehov.

Bättre vi njuter av naturens skönhet och tar tillvara det den bjuder. Alla gör väl inte maskrosmarmelad på det gula i maskrosorna. Då är det antagligen fler som hört talas om maskrosvin, speciellt bland män. Ja, överlag är vi väl dåliga på att ta tillvara på det naturen erbjuder, ändå talar många nu om hur vi ska klara krissituationer. Kirskålen går bra att äta som den är till lunchen. Syrenblommorna går precis lika bra att använda till saft som många använder fläder i dag. Går väl till och med att använda samma recept.

”Vi kanske helt enkelt mår bättre av att njuta av maskrosorna istället för att reta oss på dem.”
Annons

Vi kanske helt enkelt mår bättre av att njuta av maskrosorna istället för att reta oss på dem. En annan växt som blivit lite bortglömd är väl libbsticka som förr fanns vid varje stuga. Den är utmärkt till att krydda soppor och kött med. Planterades oftast utanför trappen in till huset då den användes mycket och höll råttor borta. Kanske bäst vi lever med vår natur mer än vi gör nu ifall det blir sämre tider, och närproducerat är väl bra. Vad jag vet är det gula i blomman och bladen gratis på maskrosorna. Däremot kostar väl kirskålen mer än några kräftor när den handlas i affären.

Rune Jakobsson

Annons
Annons
Annons
Annons