Annons

Nej till pyrolys går emot tidigare beslut om att ligga i framkant i miljöarbetet

Kommunens styrdokument säger att Ulricehamns kommun ska ligga i framkant i miljöarbetet. Hur stämmer det överens med beslutet att säga nej till att använda sig av pyrolys i det framtida nya reningsverket, frågar sig Arne Fransson, Miljöpartiet.
Insändare • Publicerad 28 mars 2024
Detta är en insändare i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Det gamla reningsverket ska ersättas med ett nytt.
Det gamla reningsverket ska ersättas med ett nytt.Foto: Christer Seldevall

Att ligga i framkant, vad innebär det för Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna?

Den 21 mars 2024 var det Kommunfullmäktige i Ulricehamns kommun. Punkt nummer 10 på dagordningen hade rubriken: ” Motion angående att bygga ett reningsverk som inte skapar något slam”. Ett nytt reningsverk ska stå klart senast 2030.

Annons

Denna metod bygger på att inte röta slammet utan torka och pyrolysera slammet direkt. Genom pyrolysen skapas biokol som är klart att spridas på åkermark. Biokol är framtiden, en mycket ren produkt. Det är fritt från PFAS, mikroplast, läkemedelsrester och även tungmetaller. Fosfor och andra näringsämnen blir då tillgängliga längre tid i marken.

”Genom pyrolysen skapas biokol som är klart att spridas på åkermark.”

De styrande Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna röstade nej till detta förslag .

Då vill jag påpeka att i kommunens styrdokument antagna i Kommunfullmäktige står det tydligt att kommunen ska ligga i framkant i dess miljöarbete. Om detta att undersöka och utreda pyrolysrening inte är att ligga i framkant, vad är då att ligga i framkant? De styrande partierna borde följa vad de själva beslutat i kommunens dokument antaget i Kommunfullmäktige i december 2018.

Arne Fransson, Miljöpartiet.
Arne Fransson, Miljöpartiet.Foto: Pernilla Rudenwall

Arne Fransson,

Miljöpartiet i Ulricehamn

Annons
Annons
Annons
Annons