Annons

Nej Andrén, jag har inte missförstått

Svar till Pacal Andrén, UT 27/8.
Slutreplik • Publicerad 29 augusti 2020
Detta är en insändare i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Pascal Andrén skriver inte ett ord om fattigdom, låg utbildning, hög arbetslöshet och ett utbrett missbruk som en följd av socioekonomiska faktorer och ett långvarigt utanförskap, när han jämför brottslighet mellan etniska grupper, konstaterar Stellan Werling.
Pascal Andrén skriver inte ett ord om fattigdom, låg utbildning, hög arbetslöshet och ett utbrett missbruk som en följd av socioekonomiska faktorer och ett långvarigt utanförskap, när han jämför brottslighet mellan etniska grupper, konstaterar Stellan Werling.Foto: Salvatore Di Nolfi

Det är inte roligt att behöva börja med en ursäkt, men det måste jag göra. Ja, det var slarvigt av mig att få namnet på din bror fel, jag får väl skylla på min höga ålder.

Men nej, Pascal Andrén, jag tror inte alls att jag har missförstått din insändare. En klok man (Benjamin Disraeli, Brittisk politiker och tänkare på 1800-talet) sa att det finns tre slags lögner: ”lögn, förbannad lögn och statistik”. Och jag tycker fortfarande att all den statistik du presenterar är starkt tendensiös, för att uttrycka det milt.

Annons

Jag betvivlar inte dina siffror, jag utgår att du har på fötterna, och det är självklart så att de som begår flest brott också utsätts för flest konfrontationer med polisen. Men det kan ju knappast ha krävts två långa insändare för att påtala en sådan självklarhet, så visst är du ute efter något annat.

Och eftersom du stannar där, utan någon som helst analys, så lämnar du den allra viktigaste frågan öppen och obesvarad: ”Varför begår svarta i USA fler brott per capita än de vita?”. Du säger inte ett ord om fattigdom, låg utbildning, hög arbetslöshet och ett utbrett missbruk som en följd av socioekonomiska faktorer och ett långvarigt utanförskap.

Man behöver därför inte vara en Einstein för att förstå att dina inlägg i grunden är djupt rasistiskt menade.

Stellan Werling

Annons
Annons
Annons
Annons